Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Carolus C.B.F. Pesser in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant


Beschrijving van Grafmonument van Carolus C.B.F. Pesser

Inleiding. Op de 'kinderafdeling' van de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor Carolus C.B.F. Pessers, gestorven 26 oktober 1921. Het grafmonument heeft elementen van de Art D├ęco. Omschrijving. Op een rechte hardstenen basis met sokkel met opschrift '... aan onze / lieveling / Carolus Cornelis / Pessers / geb. te Tilburg 25 mei 1920 / aldaar overleden 26 oct. 1921' staat een in marmer uitgevoerde gestyleerde engel. De engel laat de gevouwen handen rusten op een voor hem staand kruis. De vleugels sluiten aan op het hoofddeksel van de engel. Voor dit geheel een aflopende zerk waarvan de oorspronkelijke dekplaat ontbreekt. Rechtsvoor op de zerk de signatuur 'L. Petit'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie, de uitvoering en de uniciteit van het geheel. Bovendien is het van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats van Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525891
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van Carolus C.B.F. Pesser in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner