Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel voor de familie van spaendonck-brouwers in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Grafkapel voor de familie van spaendonck-brouwers

Inleiding. De GRAFKAPEL voor de familie Van Spaendonck-Brouwers werd door de firma L. Petit uit Tilburg omstreeks 1925 geplaatst op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. De in graniet uitgevoerde kapel heeft neoclassicistische elementen. De hier begraven overledenen behoorden tot de bankiersfamilies Van Spaendonck en Brouwers. Omschrijving. Geheel in grijs graniet uitgevoerde grafkapel met aan weerszijden een muur met opschriften. De grafkapel op vierkant grondplan heeft ingebogen hoeken. In de voorgevel een rechthoekige ingang met eenvoudige omlijsting waarin een bronzen opengewerkte, deels beglaasde deur. De deur heeft aan de onderzijde twee Andreaskruisen, een dicht middenpaneel en een bovenlicht met kruis in stralenkrans temidden van twee banden met achtpuntige sterren met roset. Boven de ingang, in reliëf de tekst 'IN MEMORIAM'. In de ingebogen hoeken van de kapel oculi met glas-in-lood vulling voorstellende de evangelistensymbolen. Links van de ingang de stier, aan de achterzijde de engel, rechts van de ingang de leeuw, aan de achterzijde de adelaar. De kapel heeft een octagonale overstekende geprofileerde kroonlijst waarop een ronde koepel met eveneens ronde lantaarn. De lantaarn wordt bekroond door een kruis. In de lantaarn vier oculi met glas-in-lood vulling met afbeeldingen van kruisen. De kapel heeft een granieten plint met rechtsonder aan de voorzijde de signatuur 'L. Petit'. Het geheel op een tweetredig plateau. De eerste verhoging heeft een granieten rand opgevuld met klinkers. Op deze verhoging eveneens twee lage witmarmeren boomkruisen. De tweede verhoging is geheel in graniet uitgevoerd. Aan weerszijden van de kapel een opstaande granieten muur met opschriften in reliëf. Op de linkermuur: 'Antonius Ign. Corn. / van Spaendonck / *19 juni 1868 / +20 october 1920 / Maria Th.F.C. v. Spaendonck / geb. Brouwers / *23 sept. 1865 / +19 maart 1933 / in leven vereenigd / gestorven niet gescheiden'. Op de rechtermuur: 'Henri M.J.C. Brouwers / *31 october 1859 / +24 juni 1932 / Antoinette A.M.C. Brouwers / *29 november 1853 / +13 juli 1937 / Lucie J.M.C. Brouwers / *18 dec. 1882 / +28 jan. 1954 / Josephina M.A. Brouwers / geb. van Spaendonck / *15 maart 1872 / +2 nov. 1963'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur en tevens vanwege de typologie. Het monument is tevens van belang vanwege de architectuurhistorische waarden welke tot uitdrukking komen in de toegepaste architectuur, het materiaalgebruik en de gaafheid van het geheel. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525888
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkapel voor de familie van spaendonck-brouwers in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkapel voor de familie van spaendonck-brouwers in Tilburg