Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van het echtpaar Franken-De Beer. Het werd door de firma L. Petit te Tilburg omstreeks 1925 vervaardigd. Omschrijving. In graniet uitgevoerd grafmonument bestaande uit een tombe met opstand waarin een reliëf. Het grafmonument heeft een forse kelderzerk waarop een enigszins oplopende tombe met hardstenen dekplaat waarop in reliëf het opschrift 'Hier rust / in Christus / Franciscus / Corn. Aug. / Franken / geb. 12 maart / 1847 / overl. 2 maart / 1920 / Theresia / Maria / Antonia / de Beer / geb. 5 maart / 1850 / overl. 27 febr. / 1928'. Aan het hoofdeinde van de tombe een opstand in de vorm van een portico, bestaande uit een rechthoekige basis waarop een opbouw met nis, het geheel onder een vierzijdige rondbogige tympaan. Op het tympaan in laagreliëf een kruis in cirkel en de inscriptie '+resurrexit+'. In de nis een bronzen reliëf tonende een staande engel met de rechterhand opgeheven. Op de voet van het reliëf is nog leesbaar 'Kunst Bronsgieterij / De Kr...'. Het grafmonument is aan de voorzijde rechtsonder gesigneerd 'L. Petit'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is van belang vanwege de typologie en het materiaalgebruik door de toepassing van een bronzen reliëf in het monument. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats in Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525887
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg