Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich temidden van de graven van volwassenen het dubbele GRAFMONUMENT van de kinderen Sträter. Het werd hier geplaatst bij het overlijden van Th.F.M. Sträter in 1876. In 1885 werd in hetzelfde graf A.M.Th. Sträter bijgezet. Het gietijzeren beeld dat het graf siert werd waarschijnlijk in Zuid-Nederland of België gegoten. Omschrijving. Grafmonument bestaande uit een geknielde engel op een sokkel met twee zerkstenen. Op een bakstenen fundering rust een hardstenen basement met afgeschuinde bovenzijden. Hierop een vierkante sokkel met geprofileerde dekplaat en in de spaarvelden op de zijden van de sokkel witmarmeren platen met opschriften. Links de tekst: 'Hier rust ons / dierbaar kind'. Aan de voorzijde 'Theodor / bid voor ons'. Op de achterzijde de tekst 'in de ouderdom / van 21 maanden'. Het opschrift aan de rechterzijde is niet leesbaar. Op de sokkel een gietijzeren geknielde engel, de handen gevouwen onder de kin, het hoofd opgeheven. Op de rug gespreide vleugels. Het beeld is voorzien van een gelige verflaag. Aan voor- en achterzijde van de sokkel een kleine oplopende zerk met opschrift. Aan de voorzijde 'Hier rust / ons dierbaar kind / Theodor Frederik Maria / Sträter / overleden den / 13 december / 1876'. Op de zerk aan de achterzijde 'Hier rust / ons dierbaar kind / Antonia Maria / Theodora Sträter / overleden den / 9 augustus 1885'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik zijnde gietijzer, en de typologie door de uitvoering als een tweezijdig grafmonument. Het is tenslotte ook van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525884
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg