Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Anna Wouters in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant


Beschrijving van Grafmonument van Anna Wouters

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich het GRAFMONUMENT voor de op 9 oktober 1933 overleden Anna Wouters. Het is ontworpen door A. van Os. Het ontwerp werd in Het Gildenboek (1935) bejubeld daar het de gebruikelijke vormgeving voor grafmonumenten niet volgde. Omschrijving. Het geheel in zwart graniet uitgevoerd grafmonument bestaat uit een lage, getrapte dekplaat waarop twee, met de kruisarmen tegen elkaar geplaatste kruisen. Op de kruisingen van deze twee kruisen een diamantkop. Op beide diamantkoppen rust de voet van een granieten kruis waarvan het hoofd rust op een opstand aan het hoofdeinde. Op deze opstand, over het kruishoofd, een boog met het uitgespaarde opschrift 'Myn verlosser leeft'. Op het kruis het opschrift 'Anna Wouters / *12 juli 1882* / +9 oct. 1933+'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur; is van belang vanwege de bijzondere typologische ontwikkeling en de innovatieve waarde welke werd verwoord door het gezaghebbende katholieke tijdschrift Het Gildenboek; het is van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats in Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van Anna Wouters in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner