Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de fabrikant van wollen stoffen Josephus A.N. Pollet. Het grafmonument werd gemaakt door de firma L. Petit te Tilburg en omstreeks 1905 geplaatst. Omschrijving. Geheel uit zwart graniet vervaardigt grafmonument in de vorm van een hoog oprijzende gebeeldhouwde opstand. Opstaand grafteken bestaande uit een ruw granieten, getrapte sokkel waarop een granieten gebeeldhouwde opstand. De opstand, met elementen van de Art Deco, heeft een risaliserend middendeel dat tevens uitsteekt boven de naar achter wijkende zijdelen. Aan de basis van de risaliet het opschrift 'Zij die hopen in de verdiensten van / Uw heilig lijden, zullen niet / beschaamd worden'. Hierboven, in een rechthoekig kader, het opschrift 'Tot dierbaar / aandenken van / onzen geliefden / broeder / den weled. heer / Josephus / Aloysius / Nicolaas / Pollet / geb. te Tilburg / den 25 sept. / 1848 / en aldaar / overl. / den 30 aug. / 1903'. Boven de tekst, in een nis, een in hoogreliƫf uitgevoerde Christuskop met gesloten ogen. Tekst en portret zijn omgeven door een gestyleerde doornenkroon. Op de twee naar achter wijkende zijdelen een herhaling van deze decoratie. Het grafmonument is rechtsonder op de opstand gesigneerd 'L. Petit'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie en de uniciteit, met name door de wijze van vormgeven. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525881
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg