Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich het GRAFMONUMENT in Neogotische stijl uit ca. 1905 voor de textielfabrikant Johannes Ludovicus Donders en zijn echtgenote Anna Aldegonda Janssen. Het beeld op het grafmonument werd vervaardigd door de Eindhovense beeldhouwer Jan Custers welke tezamen met zijn broer Fons sinds ca. 1895 te Eindhoven een atelier voor kerkelijke kunst dreef. Omschrijving. Het grafmonument bestaat uit een zerk met sokkel waarop een gebeeldhouwde figuur. Hardstenen grafmonument met neogotische elementen bestaande uit een kelderzerk, waarop een tombe met licht hellende zijden en een afgeknotte voorzijde waarop in reliëf een kruis en ranken. Op de vlakken het nog slechts deels leesbare opschrift 'de H. Johannes Ludovicus Donders / en / Mm. Anna Aldegonde Janssen / ... gelukkig ... drie en vijftig jaren / in het jaar onzes heren / 1905'. Voor deze tombe een hellende steen met in reliëf het opschrift 'Die hen gekend hebben spreken nog / met lof van hun goed en edel hart / H. Ambrosius'. Aan het voeteneinde van de zerk een kleine plantenbak met geprofileerde rand. Aan het hoofdeinde een sokkel waarop een geheel in zandsteen gebeeldhouwde rotspartij met schild (opschrift onleesbaar). Op de rots een staande vrouwenfiguur in lang gewaad met de linkerhand voor de borst, de rechterhand om het staande kruis geslagen dat rechts van haar staat. Op de kruising van de kruisarmen het opschrift 'In hoc signo vinces'. Links op de rotspartij de signatuur 'J. Custers'. Het grafmonument rust op een fundament van afgeschuinde bakstenen met op de hoeken hardstenen elementen. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het object is van belang vanwege de typologie en kunsthistorisch als voorbeeld van het werk van de kunstenaar. Het object is tevens van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525877
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg