Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van Carolina van Kalken. Later werden in het graf ook andere leden van de familie bijgezet. Carolina van Kalken dreef samen met haar zoon Gus een atelier in kerkornamenten, de fa. Janssen & Co. Ook haar dochters waren bij deze firma werkzaam. De firma bemiddelde bij de levering van enkele gietijzeren heiligenbeelden voor het hek van de begraafplaats en was zelf schenker van de engelen terzijde van de hoofdingang welke als eerste beelden werden geplaatst. Het grafmonument is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Nederland of België en werd omstreeks 1895 geplaatst. Omschrijving. Het grafmonument, bestaande uit een sokkel met opschrift waarop een engel is geplaatst, is geheel van gietijzer vervaardigd. De sokkel is inclusief decoraties en opschriften in één keer gegoten. De engel is apart vervaardigd en later aan de sokkel bevestigd. Het grafmonument bestaat uit een smalle, naar boven verjongende sokkel met afgeschuinde hoeken op een vierkant grondplan. Op de sokkel een engel, de rechterhand opgeheven, in de linkerhand een vierpas waarbinnen zijn afgebeeld de symbolen van Geloof (kruis), Hoop (anker) en Liefde (een gekroond hart). De engel is afgebeeld, staande op een wolkenpartij. Aan de voorzijde van de sokkel in reliëf het opschrift 'Hic jacet / Carolina Maria / van Kalken / geb. Janssen / te Tilburg geboren / 11 maart 1840 / aldaar overleden / 22 januari 1895 / R.I.P.'. Boven dit opschrift, in een lauwerkrans, het Alpha- en Omegateken. Op de afgeschuinde hoeken aan de onderzijde links een rond medaillon met in reliëf een gevleugelde zandloper, rechts een portretkopje. Aan de rechterzijde en achterkant zijn op de sokkel twee hardstenen platen bevestigd. De opschriften luiden respectievelijk 'Sophia J.D. / Van Kalken / *24 jan. 1867 / +15 nov. 1946' en 'Mathilda A.M. / Van Kalken / *25 mrt. 1876 / +2 jan. 1958. Het graf is afgebakend door een hardstenen rand. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het grafmonument is vooral van belang vanwege het materiaalgebruik, namelijk gietijzer, en het toepassen ervan voor een dergelijk object. Het werd grotendeels in één keer gegoten en is derhalve een unicum. Het object is tevens van belang als onderdeel van, en nauw verbonden met het ontstaan van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525876
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg