Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein neoclassicistisch grafmonument bestemd voor leden van de familie drabbe in Bergen op Zoom

Graf Begraafplaats

Begraafplaats
4600AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1835-1950


Beschrijving van Klein neoclassicistisch grafmonument bestemd voor leden van de familie drabbe

Inleiding. Klein Neoclassicistisch GRAFMONUMENT uit 1891 bestemd voor leden van de familie Drabbe, waarvan de oorspronkelijke bekroning is verdwenen. Omschrijving. Het geheel is uitgevoerd in hardsteen, het rechthoekige blok heeft een basis van 60 bij 60 centimeter en een hoogte van 88 centimeter. De onder- en bovenzijde zijn geprofileerd, aan de zijden staan teksten op verhoogde delen met kwartronde uitsparingen op de hoeken. Hierop staat: Lucie Julie Jeannette van Dam van Isselt-Drabbe geb 13 aug. 1845 overl. 29 jan. 1900 / De liefde is sterker dan de dood / aan onze dierbare vrouw en moeder; al wat waarachtig is - al wat eerlijk is - al wat rechtvaardig is - al wat rein is - al wat liefelijk is - Philipp. IV.8 8-6-1940 / Jacoba van Dam van Isselt Rambonnet Kampen 3 feb. 1871 Des Gravenhage 5 juni 1940 / Jeanette Hermentine Drabbe-Luv geb. 15 juni 1813 overl. 14 apr. 1891. Op de piƫdestal een rechte dekplaat en een klassiek geprofileerde zuilvoet. Roestsporen en een gat in het midden geven aan dat hierop hoogstwaarschijnlijk een ijzeren zuil heeft gestaan. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de hervormde grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525865
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein neoclassicistisch grafmonument bestemd voor leden van de familie drabbe in Bergen op Zoom

Graftombe in neoclassicistische stijl, bestemd voor de arts

Begraafplaats
Bergen op Zoom
Inleiding. GRAFTOMBE in Neoclassicistische stijl, bestemd voor de arts C. Revers uit 1910. Omschrijving. De hardstenen tombe heeft een aa..

Eclectische graftombe, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep

Begraafplaats. (bij)
Bergen op Zoom
Inleiding. Eclectische GRAFTOMBE uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep. Omschrijving. De..

Klein Neo-Classicistisch grafmonument onder meer bestemd voor Johan Drabbe junior en senior

Begraafplaats. (bij)
Bergen op Zoom
Inleiding. Klein Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT uit 1835 onder meer bestemd voor Johan Drabbe junior en senior, mogelijk rond 1920 voorzie..

Grafkapel

Mastendreef 5
Bergen op Zoom
Inleiding. GRAFKAPEL in Neogotische stijl uit 1894, gesitueerd in vak I aan de rand van de middencirkel van de Calvarieheuvel. Omschrijvin..

Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs

Mastendreef 5
Bergen op Zoom
Inleiding. GRAFTOMBE met Neoclassicistische elementen uit 1890 voor de familie Van den Bogaert-Asselbergs. Omschrijving. De graftombe is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein neoclassicistisch grafmonument bestemd voor leden van de familie drabbe in Bergen op Zoom