Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoten-woonhuis met de naam "Nieuw-stationskoffiehuis" in Bergen op Zoom

Woonhuis

Stationsstraat 42
4611CD Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879
Architect: C.P. van Genk


Beschrijving van Hoten-woonhuis met de naam "Nieuw-stationskoffiehuis"

Inleiding. Het HOTEL-WOONHUIS, oorspronkelijk met de naam NIEUW-STATIONSKOFFIEHUIS, is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar ontwerp van architect C.P. van Genk in opdracht van de fabrikant A. Asselbergs. Het staat op de hoek van de Stationsstraat en de Zuidoostsingel. Het pand springt ten opzichte van de overige huizen naar voren in de rooilijn. Bij verbouwingen is de aankleding van het inwendige geheel gewijzigd. Het pand is in opzet gelijk aan het andere hoekpand op nummer 14. Omschrijving. Het blokvormige tweeëneenhalf laagse pand heeft afgeschuinde hoektraveeën en bezit een samengesteld schilddak gedekt met zwarte kruispannen. De gepleisterde gevels worden geleed door Corinthische pilasters, afwisselend tussen één en twee traveeën. Tussen de afgeschuinde hoektraveeën bevinden zich aan de singelzijde vijf vensterassen met in het midden een rond 1970 vernieuwde deur. De schuifvensters aan weerszijden zijn in ca. 1930 vergroot en voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood. Geheel links bevindt zich een sierhek van giet- en smeedijzer, voorzien van krullen en speerpunten. Op de eerste etage bevinden zich stolpvensters met ronde schouders en kuiven. De zolderetage is voorzien van tweelichts mezzaninoraampjes. Op de hoek naar de Stationsstraat bevindt zich een vernieuwde deur onder gebogen frontonlijst en dichtgezette ramen. De vijf volgende traveeën volgen de indeling zoals boven, met dien verstande dat er op de begane grond nog een extra deur is bijgemaakt en dat de middelste travee verder terugspringt, hetgeen in de kroonlijst zichtbaar wordt gemaakt. In de afgeschuinde hoek rechts bevindt zich een venster. De achtergevel is sober en bevat T-vensters met hardstenen dorpels. Er is een eenlaagse serre aangebouwd onder plat dak met houten sierlijsten. De ramen zijn bij een verbouwing dichtgemetseld. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525863
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoten-woonhuis met de naam "Nieuw-stationskoffiehuis" in Bergen op Zoom

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 40
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 38
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Woonhuis in Eclectische stijl

Stationsstraat 36
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Stationskoffiehuis

Stationsstraat 33
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HOTEL-RESTAURANT, oorspronkelijk met de naam STATIONSKOFFIEHUIS, nu De Blauwe Vogel, is gebouwd in Eclectische stijl rond 18..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 34
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoten-woonhuis met de naam "Nieuw-stationskoffiehuis" in Bergen op Zoom

Foto's (1)