Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuisje in Bergen op Zoom

Boerderij

Molenzichtweg 14
4624RC Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Bakhuisje

Inleiding. Het BAKHUISJE werd gebouwd in 1902 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij. Het ovengedeelte is verdwenen. Het bakhuisje bevindt zich op het erf van de woning met stallen uit 1901 en is geplaatst aan de oostzijde van het erf. Omschrijving. Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak waarop rode Oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rechte muurankers. In de korte voorgevel is een paneeldeur met een raampje aangebracht. De overige gevels zijn blind. Aan de achterzijde is de ovenaanbouw verdwenen, de plaats ervan is in het metselwerk nog te onderscheiden. Op de nok bij de achtergevel staat een vierkante bakstenen schoorsteen. Waardering. Het bakhuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de bosrijke omgeving van de stad en is van belang als zeer laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bakhuis. Het geheel heeft ensemblewaarde wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525855
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuisje in Bergen op Zoom

Woonhuis met stallen

Molenzichtweg 14
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS met STALLEN werd gebouwd in 1901 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij met elementen van Cha..

Jachthuis "Boschlust"

Molenzichtweg 12
Bergen op Zoom
Inleiding. Het JACHTHUIS BOSCHLUST werd gebouwd in 1900-1901 naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk in opdracht van W.F.C.J. Eerens ..

Filtergebouw met twee dienstwoningen

Olympialaan 68
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige FILTERGEBOUW MET TWEE DIENSTWONINGEN werd gebouwd in 1899 met elementen van Neo-Renaissance en Chaletstijl. De ar..

Boerderij, gebouwd in het landgoed "Wouwse Plantage", op enige afstand van de bebouwing rond het landhuis. Het gebouw vertoont motieven van de Neo-Got ..

Plantage Centrum 8
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in het landgoed Wouwse Plantage, op enige afstand van de bebouwing ron..

De Twee Vrienden

Oude Huijbergsebaan 227
Bergen op Zoom
Nieuw Borgvliet. Ronde stenen bergmolen "De Twee Vrienden" uit 1890, reeds jaren buiten gebruik.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakhuisje in Bergen op Zoom