Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Steenwijk: Mariakapel in Vught

Kerkelijk Gebouw

Boxtelseweg 58
5261NE Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1840


Beschrijving van Huize Steenwijk: Mariakapel

Inleiding De MariaKAPEL behorend bij het fraterklooster "Huize Steenwijk" is gelegen ten noordoosten van de achter het klooster aangelegde begraafplaats. De kapel, die naar alle waarschijnlijkheid dateert uit de bouwtijd van het klooster, is opgetrokken in een Neo-Barokke stijl. Omschrijving De natuurstenen kapel heeft een octogonale plattegrond. De kapel heeft een driedelige opbouw en wordt bekroond door een klokdak met dakruiter. De kapel heeft een basis met een iets bredere, donkergepleisterde plint. Hierboven hebben de acht zijden ondiepe casementen, waarboven een uitkragende lijst, eveneens donkergrijs gepleisterd. Het middengedeelte van de kapel heeft afwisselend ondiepe nissen, afgesloten door een rondboog en diepere beeldnissen, waarin beelden van Maria, Jozef, Anthonius en Franciscus. Hierboven een uitkragende, donkergrijze lijst, waarboven opnieuw een lijst met casementen. Waardering De Mariakapel behorend bij het fraterklooster "Huize Steenwijk" is van algemeen belang. De kapel bezit als onderdeel van het kloostercomplex cultuurhistorische waarde, als bijzondere uitdrukking van het belang van de katholieke congregaties in Noord-Brabant aan het begin van deze eeuw. De kapel bezit architectuurhistorische en kunsthistorische waarde door de bijzondere Neo-Barokke detaillering en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het beeldhouwwerk. De kapel is van belang vanwege typologische en stilistische zeldzaamheid. Tot slot is de Mariakapel van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525842
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Steenwijk: Mariakapel in Vught

Huize Steenwijk

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het PARK bij het kloostercomplex "Huize Steenwijk" bevindt zich aan de oostelijke zijde van het landgoed en grenst direct aan de ..

Heilig Hartbeeld

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het Neo-Gotische HEILIG HARTBEELD is gelegen in het park bij "Huize Steenwijk", tegenover de hoofdingang van het klooster. Het He..

Huize Steenwijk: fraterklooster

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het fraterKLOOSTER "Huize Steenwijk" is gelegen op een omvangrijk landgoed met park in landschappelijke stijl, aan de westelijke ..

't Mieneke: boerderij

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding De BOERDERIJ "'t Mieneke" is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten zuidoosten van de kern van Vught. W. van Beuningen, die in ..

't Mieneke: schaapskooi

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding De SCHAAPSKOOI bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen in het weiland ten zuidwesten van de boerderij, die onderdeel uitmaakt van h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)