Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Polstraat in Wijk en Aalburg

Overig

Polstraat 52
4261BV Wijk en Aalburg (gemeente Aalburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1945


Beschrijving van Complex Polstraat

Inleiding Voormalig WC-GEBOUWTJE, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen noordelijk van het bakhuis en de kleine schuur. Het oorspronkelijk twee wc's bevattende gebouwtje is direct na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd, toen de grote veeschuur als gevolg van de verwoesting van de dorpsschool werd ingericht als school. De toiletpotten zijn niet meer aanwezig. Omschrijving Zeer klein gebouwtje op rechthoekige plattegrond, met n bouwlaag en een lessenaarsdak, gedekt met rode muldenpannen. Voorts houten windveren en boven de voorgevel een eenvoudige houten lijst. De gevels gemetseld in baksteen in halfsteens verband. De voorzijde bevat twee door een smalle bakstenen dam gescheiden paneeldeuren met veelruits bovendelen. Deze deuren geven toegang tot de beide van binnen gepleisterde toiletruimten. In de achtergevel twee houten ontluchtingsroosters. Op de achtergevel sluit een bakstenen omranding aan (gierput?). Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf bewaard boerderijcomplex, dat weliswaar zijn oude functie heeft verloren, maar opvalt door de volledigheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Voorts van belang als herinnering aan de periode, dat in de grote veeschuur een school gevestigd was. Het heeft historische waarde als inmiddels zeldzaam voorbeeld van een afzijdig op een erf gelegen sanitaire voorziening. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een kortgevelboerderij, een bakhuis, een kleine schuur, een grotere veeschuur, diverse groenelementen en een tuin met hekwerken. Voorts als karakteristiek onderdeel van de (deels) historische bebouwing aan de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525840
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Polstraat in Wijk en Aalburg

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Forse voormalige BOERDERIJ met dwarsdeel, gelegen aan de noordelijke zijde van de Polstraat in Aalburg. De kortgevelboerderij dat..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Klein BAKHUIS, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. Het bakhuisje..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalige VEESCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen ten westen van de boerderij. De in Ambacht..

Complex Polstraat: schuur

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding SCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. De schuur dateert vo..

Voormalige kortgevelboerderij van het Altenase dwarsdeeltype

Oude Kerkstraat 12
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ van het Altenase dwarsdeeltype, daterend uit 1830. Het pand is opgetrokken in ambachtelijk-traditi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Polstraat in Wijk en Aalburg