Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Mieneke: schuur in Vught

Boerderij

Bleijendijk 5
5261NL Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1928
Architect: C. Knuttel


Beschrijving van 't Mieneke: schuur

Inleiding De SCHUUR behorend bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen aan de achterzijde van het erf van het boerderijcomplex. Dit complex maakt onderdeel uit van het landgoed Bleijendijk, gelegen ten zuidoosten van de kern van Vught. De schuur, die Traditionalistische stijlelementen vertoont, is ontworpen door de architect C. Knuttel. De schuur heeft aan de noordzijde een eenlaags aanbouw onder zadeldak en aan de westzijde een deels open opslagruimte van golfplaten. Beide vallen buiten de bescherming. Omschrijving De hoge schuur heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een laag overstekend, met riet gedekt wolfdak, waarin uleborden zijn aangebracht. Boven de westgevel is een halfrond venster in het dak aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met vlechtingen in de kopgevels. De korte noordgevel heeft een hoge houten schuifdeur met een ijzeren rolwerk. Links hiervan een eenlaags aanbouw onder zadeldak met pannen. Rechts van de schuifdeur een zesruits raam met ijzeren kozijn. Boven de schuurdeur een hooizolderluik, geflankeerd door twee zesruits vensters met ijzeren kozijn en afzaat. Een identieke indeling met schuifdeur, met ijzeren kozijn en afzaat. Een identieke indeling met schuifdeur, hooizolderluik en vensters vinden we in de zuidgevel. De naar de boerderij toegekeerde westgevel heeft in het midden een hoge houten schuurdeur, met ter linkerzijde hiervan vier, ter rechterzijde drie zesruits vensters met ijzeren kozijn en afzaat. Geheel rechts in de westelijke gevel een kleine houten deur. De noordgevel heeft geen vensters. De schuur is driebeukig, heeft een eikenhouten gebint en hooizolder. Waardering Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is een voorbeeld van een voor die tijd modern boerderijcomplex. Het object heeft architectuurhistorische waarde als onderdeel van een zeer verzorgd gedetailleerd boerderijcomplex in traditionalistische stijl. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het landgoed Bleijendijk. Het object is van belang vanwege de gaafheid. Het object is van belang vanwege typologische zeldaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525838
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Mieneke: schuur in Vught

't Mieneke: boerderij

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding De BOERDERIJ "'t Mieneke" is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten zuidoosten van de kern van Vught. W. van Beuningen, die in ..

't Mieneke: schaapskooi

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding De SCHAAPSKOOI bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen in het weiland ten zuidwesten van de boerderij, die onderdeel uitmaakt van h..

't Mieneke: bakhuis

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding Het BAKHUIS is gelegen ten oosten van de schuur behorende bij de boerderij "'t Mieneke". Het gebouwtje, dat een Traditioneel-Amba..

Landhuis Bleijendijk

Bleijendijk 2
Vught
Inleiding Het LANDHUIS Bleijendijk is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten oosten van de Boxtelseweg aan de oever van de Dommel. Dit la..

Huize Steenwijk

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het PARK bij het kloostercomplex "Huize Steenwijk" bevindt zich aan de oostelijke zijde van het landgoed en grenst direct aan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Mieneke: schuur in Vught