Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Polstraat: schuur in Wijk en Aalburg

Boerderij

Polstraat 52
4261BV Wijk en Aalburg (gemeente Aalburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Complex Polstraat: schuur

Inleiding SCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. De schuur dateert voor een deel nog uit het midden van de 19de eeuw, maar werd omstreeks 1900 deels gewijzigd. Het gebouw was eertijds in gebruik als kippenschuur. Omschrijving De schuur heeft een rechthoekige plattegrond,een bouwlaag en een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de naar de boerderij gerichte voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen en bezit boven de topgevel overstekken met houten windveren en makelaars. De gevels zijn grotendeels opgetrokken in baksteen in kruisverband, waarbij grote delen zijn uitgevoerd in handvormsteen. De voorgevel heeft geheel links een klein venster met rollagen, zwaar gepend kozijn met luiksponning, diefijzers en een opgeklampt luik. Rechts hiervan een breed kozijn met vellingkant en een dubbele houten opgeklampte deur. De rechter zijgevel heeft links een kozijn met duivejagerprofiel en een opgeklampte deur en rechts een venster met zwaar gepend kozijn en tweeruits valraam. De topgevel is in hout uitgevoerd. Ook de linker zijgevel is geheel in horizontale houten delen uitgevoerd. Deze gevel bezit beneden twee vensters met veelruits ramen en in de top een zoldervenster. De achtergevel is uitgezonderd een kozijn met opgeklampte gevel bezit beneden twee vensters met veelruits ramen en in de top een zoldervenster. De achtergevel is uitgezonderd een kozijn met opgeklampte deur uiterst links geheel blind. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf bewaard boerderijcomplex, dat weliswaar zijn oude functie heeft verloren, maar opvalt door de volledigheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige kleine schuur, deels daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw, gekenmerkt door een zeer eenvoudige opzet, materiaalgebruik en detaillering. Ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een kortgevelboerderij, een bakhuis, een grotere voormalige veeschuur, een voormalig toiletgebouwtje, diverse groenelementen en een tuin met hekwerken. Voorts als karakteristiek onderdeel van de (deels) historische bebouwing aan de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525835
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Polstraat: schuur in Wijk en Aalburg

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Forse voormalige BOERDERIJ met dwarsdeel, gelegen aan de noordelijke zijde van de Polstraat in Aalburg. De kortgevelboerderij dat..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Klein BAKHUIS, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. Het bakhuisje..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalige VEESCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen ten westen van de boerderij. De in Ambacht..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalig WC-GEBOUWTJE, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen noordelijk van het bakhuis en de kleine ..

Voormalige kortgevelboerderij van het Altenase dwarsdeeltype

Oude Kerkstraat 12
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ van het Altenase dwarsdeeltype, daterend uit 1830. Het pand is opgetrokken in ambachtelijk-traditi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Polstraat: schuur in Wijk en Aalburg