Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex: varkensschuur in Wijk en Aalburg

Boerderij

Grote Kerkstraat 69
4261BC Wijk en Aalburg (gemeente Aalburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e-18e eeuw


Beschrijving van Boerderijcomplex: varkensschuur

Inleiding VARKENSSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderij Grote Kerkstraat 69-71 in Aalburg. De schuur in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert in oorsprong wellicht nog uit de 17de of 18de eeuw, maar onderging wel enige wijzigingen. Omschrijving De varkensschuur bezit een rechthoekige plattegrond,een bouwlaag en een zadeldak tussen topgevels. Dit dak is gedekt met golfplaten. De gevels zijn gemetseld in oude rode handvormsteen in kruisverband (baksteenformaat 24x5- 5,5x11-12 cm, 10 lagen = 63,5 cm.) en voorzien van een gecementeerde plint. Beide kopgevels hebben bakstenen vlechtingen, rechte schouders en worden bekroond door een kleine tuit. Voorts in alle gevels eenvoudige staafankers. In de zuidelijke zijgevel bevindt zich de oorspronkelijke dwarsdeelingang met oud kozijn en dubbele houten opgeklampte deeldeur met oud hang- en sluitwerk. Rechts in deze gevel een kozijn met rollaag en gewijzigde invulling. Geheel links een niet oorspronkelijk venster. De andere lange gevel heeft drie kleine stalvensters. In de beide kopgevels bevinden zich in de top drie gevelopeningen met rollagen aan onder- en bovenzijde. Verschillende openingen hebben opgeklampte houten luiken. Inwendige houtconstructie, bestaande uit vier trekbalken, waarvan de buitenste als strijkbalken zijn uitgevoerd. De balken worden in het midden ondersteund door houten stijlen. Voorts een eenvoudige rondhouten sporenkapconstructie. Bij de schuur een aantal oude vruchtbomen. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex buiten de bebouwde kom van Aalburg en daarmee verwijzend naar de vroegere agrarische betekenis voor dit gebied cultuurhistorische waarde. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed, redelijk gaaf en zeldzaam voorbeeld van een mogelijk nogwel laat 17de- of 18de-eeuwse veeschuur, van een eertijds algemeen voorkomend type, opmerkelijk door de vrij gave detaillering en de dwarsdeelingang. Het gebouw heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een boerderij met dwarsdeel en een bak-/kookhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525834
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex: varkensschuur in Wijk en Aalburg

Boerderijcomplex

Grote Kerkstraat 69
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Forse BOERDERIJ met dwarsdeel, gelegen aan de westelijke zijde van de Grote Kerkstraat in Aalburg, nabij de aansluiting van deze ..

Boerderijcomplex

Grote Kerkstraat 69
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding KOOK- OF BAKHUIS, westelijk gelegen van de boerderij Grote Kerkstraat 69-71 in Aalburg. Het bakhuis in Ambachtelijk-Traditionele ..

Boerderij van het langstraatse type

De Kroon 14
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het Langstraatse type. Rieten kap.

Nederlands Hervormde Kerk

Grote Kerkstraat 30
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Ned. Herv. Kerk. Bestaande uit een 15e eeuwse vlak opgaande toren, in 1944 zwaar beschadigd, in 1955 gerestaureerd; driebeukig schip onder e..

Boerderij van het dwarsdeeltype van de late vlaamse schuurvorm

Berenhoeksestraat 8
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Boerderij van het dwarsdeeltype van de late Vlaamse schuurvorm, midden 19e eeuw. Woonhuis en stal onder een met riet gedekt wolfdak. Het woo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex: varkensschuur in Wijk en Aalburg