Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Jan de Doper: calvarieberg in Gemert

Graf Begraafplaats

Kerkstraat 4
5421KX Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van St. Jan de Doper: calvarieberg

Inleiding Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst. Omschrijving De heuvel heeft de halfronde vorm en is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen en met gras begroeid. De voet is bekleed met cement waarin een grillig blokpatroon is aangebracht. De heuvel heeft diverse nissen. Rondom deze nissen zet het cement zich voort in een blokpatroon. Aanzet- en sluitstenen van de bogen zijn van een diamantkop voorzien. Aan de voorzijde bevindt zich een diepe nis onder hoefijzerboog waarin een beeldengroep van de Roermondse beeldhouwer J.A. Oor en Zonen is geplaatst. De groep bevat een Piet en twee knielende mansfiguren met doeken. Aan weerszijden van de grote nis zijn kleine rondboognissen zichtbaar, aan de achterzijde een diepere hoge nis. Bovenop de heuvel zijn de gekruisigde Christus en twee staande figuren, Maria en Johannes, weergegeven. De beelden zijn uitgevoerd in lichte natuursteen. Rondom de Calvarieberg loopt de klinkerbestrating door, van de grafvelden gescheiden door een hulsthaag. Waardering Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. De Calvarieberg heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het kerkhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525831
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Jan de Doper: calvarieberg in Gemert

St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan bij de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de enge..

St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding OMMURING met HEKWERK van het kerkhof St. Jan. Omschrijving De begrenzing van het kerkhof bestaat uit muren, gedeeltelijk met he..

St. Jan de Doper: aanleg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het kerkhof St. Jan. Omschrijving Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. ..

St. Jan de Doperkerk

Kerkepad 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk van St. Jan de Doper. In 1437 tot parochiekerk verheven. Bestaat uit een driebeukig schip uit die tijd, in 1853 door H. van Tulder..

Voormalig gemeentehuis

Kerkstraat 8
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond. Omschrijving. Twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)