Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Mariaplein in Vught

Graf Begraafplaats

Mariaplein 8
5261BL Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933-1938
Architect: Alexander Kropholler


Beschrijving van Complex Mariaplein

Inleiding Achter het klooster en bejaardentehuis "Marienhof" ligt een BEGRAAFPLAATS voor de parochie, welke is aangelegd onder architectuur van A.J. Kropholler tussen 1933 en 1938. De begraaplaats sluit aan op de tuinaanleg naar ontwerp van de Bossche tuinarchitect Buis. Omschrijving De begraafplaats heeft een geknikt rechthoekige plattegrond, is beplant met haagbeuken en wordt omgeven door een taxushaag. Het terrein is toegankelijk door een poort met ijzeren hekken tussen pijlers van groot formaat baksteen. De pijlers worden bekroond door twee beelden van adelaars, gesigneerd H. Jonkers, 's-Bosch 1938. In de as van de begraafplaats ligt achter het hek een tweetal stichtersgraven, tombes in hardsteen van J.F.M. Eras en de bouwpastoor der kerk H. Eras. Hierachter bevindt zich een fors in baksteen opgetrokken kruis met hardstenen lijsten en een terracotta plaquette, herinnerend aan de stichting in 1933 door H. Eras. Links en rechts treffen we in rijen en blokken twee consequent doorgevoerde graftypen aan, beide naar basisontwerp van Kropholler. Het betreft tombegraven uit ruw behakte hardsteen met opschriften aan de buitenzijde tegen de hagen en dubbele rijen van kleinere staande kruisen in hardsteen met steeds wisselende monogrammen. Links van de hoofdas ligt tegen de haag een rechthoekig, uit groot formaat baksteen opgetrokken baarhuisje. Het heeft een zadeldak met leien in Maasdekking, spitsboogramen en een rondboogingang. Waardering De begraafplaats is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen, met name de stichting van parochiecentra in het Interbellum en de wijze waarop de katholieke grafcultuur gestalte heeft gekregen. Het geheel is van architectuurhistorisch belang vanwege de traditionalistische bouwstijl en de plattegrondvorm en detaillering en de plaats van de aanleg binnen het oeuvre van de architect A.J. Kropholler. Het geheel bezit ensemblewaarde wegens de bijzondere wijze van inrichting. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid. Tot slot is het object van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525796
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Mariaplein in Vught

Complex Mariaplein: klooster en bejaardentehuis "Marienhof"

Mariaplein 8
Vught
Inleiding Het KLOOSTER en BEJAARDENTEHUIS "Marienhof" is gelegen langs de westelijke zijde van het Mariaplein. Het pand werd tussen 1939 en..

Complex Mariaplein

Victorialaan 17
Vught
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW voor de Katholieke kleuterschool is gelegen langs de oostelijke zijde van de Victorialaan, aan de noord-westelij..

Complex Mariaplein: schoolgebouw voor de lagere school "De Molenhoek"

Victorialaan 15
Vught
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW voor de lagere school "De Molenhoek" bevindt zich op de noordwestelijke hoek van het complex rondom het Mariaple..

Complex Mariaplein

Mariaplein 1
Vught
Inleiding Langs de noordelijke en oostelijke zijde van het Mariaplein ligt een tweetal blokken met WOONHUIZEN (vijf aan de noordzijde en tw..

Mariakerk

Mariaplein 9
Vught
Inleiding De Rooms-katholieke KERK Maria Middelares aller Genaden is gelegen op de zuidoostelijke hoek van het Mariaplein. De kerk, die een..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Mariaplein in Vught

Foto's (2)