Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slangtoren met garage in Waalwijk

Gebouw

Raadhuisplein 2
5141KG Waalwijk
Noord Brabant


Beschrijving van Slangtoren met garage

Inleiding BRANDSLANGTOREN met GARAGE, schuin achter het raadhuis gelegen, bij de dienstwoning Raadhuisplein 3. Gebouwd voor de brandweer als oefentoren en droogruimte voo de brandslangen. Omschrijving Vierkante, vierlaagse bakstenen toren, bekroond door een opstaande rand met bakstenen kantelen. De kantelen zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een natuurstenen lijst. De voorkant heeft vanaf de verdieping poorten en een smalle metalen trap. De gevel op de begane grond is blind. Aan de linkerkant bevindt zich een smalle éénlaags aanbouw onder plat dak. Daarin zijn twee getoogde poorten geplaatst met smeedijzeren beslag. In de poorten zijn kleine vierkante raampjes met forse ijzeren roosters ervoor aangebracht. In de zijgevel bevinden zich enkele openingen, eveneens voorzien van roosters. Waardering De slangentoren met garage is van algemeen belang. De slangentoren met garage is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het brandweergebouw. Het object heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525795
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slangtoren met garage in Waalwijk

raadhuis

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding RAADHUIS, gebouwd in 1932. Uitgebreid in 1986, in een stijl die aansluit bij het reeds bestaande gedeelte. Alleen het gedeelte ui..

Lantaarn

Raadhuisplein 2
Waalwijk
Inleiding LANTAARN, in de as van de Stationsstraat geplaatst. Omschrijving Bakstenen vierkante pijler, obeliskvormig, op een bredere voe..

Woonhuis

Raadhuisplein 5
Waalwijk
Inleiding Voormalig WOONHUIS uit 1953, later omgebouwd tot politiekantoor, thans in gebruik als gemeentearchief. Door een muur met ezelsrug..

Woningen

Raadhuisplein 6
Waalwijk
Inleiding Woningen, in aansluiting op het hoekpand met winkel (Grotestraat). Gebouwd in 1941. Op de begane grond gedeeltelijk ook in gebrui..

Inspecteurswoning

Raadhuisplein 1
Waalwijk
Inleiding WOONHUIS, gebouwd als inspecteurswoning. Het maakt nu deel uit van hetraadhuis. Ten gunste van deze functieverandering zijn in he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slangtoren met garage in Waalwijk

Foto's (2)