Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Paauwlaan 6
2243AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (8) in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant behoort bij de in opdracht van dr. D.T. Ruys tot stand gekomen buitenplaats. De schuur staat ten oosten van het hoofdhuis in het landschappelijke park. Omschrijving. Vrijstaand éénlaagse bouwmassa op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde Tuiles-du-Nord, waarvan de nokrichting in noordoost/zuidwestelijke richting is georiënteerd. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (halfsteensverband) met rollagen boven de rechtgesloten deuren en vensters. De roedenverdeelde vensters hebben bakstenen lekdorpels. De beide kopgevels (noordoost, zuidwest) zijn verlevendigd door de met decoratief zaagwerk uitgevoerde windveren. De symmetrisch ingedeelde zuidwestelijke kopgevel heeft op de begane grond aan weerszijden van de middenas een zesruits raam en op de zolder in het midden een smal venster. In de noordwestelijke kopgevel zijn symmetrisch over de gevel twee tweedelige houten paneeldeuren geplaatst. De noordoostelijke kopgevel heeft op de verdieping een openslaand tweeruits raam. De zuidoostelijke langsgevel is blind. Waardering. De vroeg 20ste eeuwse schuur is van algemeen belang als vanwege de cultuurhistorische waarde en als historisch en functioneel onderdeel van de buitenplaats. De schuur is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm. Materiaalgebruik en detaillering. De schuur heeft tevens ensemblewaarde door de visuele en historisch-ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525793
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Wassenaar

Villa Ruys

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex, is in opdracht van D.T. Ruys gebouwd in 1914-1916 naar ontwe..

Villa Ruys, Brug met toegangshek

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Bij de buitenplaats behorende BRUG met TOEGANGSHEK (4) is in 1914-1916 gebouwd naar ontwerp van de architect L.J. Zaaijer in opd..

Villa Ruys, Tuin- en terrasaanleg

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij de buitenplaats behorende TUIN- en TERRASAANLEG met BRUGGEN (5) en in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl is omstreeks 1..

Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij tuinaanleg van de buitenplaats behorende TUINMUUR (6) met MOESTUIN is opgetrokken in een functionele stijl ten tijde van ..

Villa Ruys, Schuur in cottagestijl

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (7) is vormgegeven in een Cottagestijl door de toepassing van gepotdekselde delen. De bij de moestuin ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Wassenaar

Foto's (1)