Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Ruys, Schuur in cottagestijl in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Paauwlaan 6
2243AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 20e eeuw 1900 begin 20e eeuw


Beschrijving van Villa Ruys, Schuur in cottagestijl

Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (7) is vormgegeven in een Cottagestijl door de toepassing van gepotdekselde delen. De bij de moestuin behorende schuur is gedeeltelijk opgenomen in de tuinmuur en bevindt zich in de noordhoek daarvan. N.B.: De aanbouw aan de zuidoostzijde is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving. De eenlaagse tuinschuur met zolderverdieping op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een met rode leipannen gedekt zadeldak, waarvan de nokrichting in noordwest/zuidoostelijke richting loopt. Op de nok in Engelse trant gemetselde schoorsteen onder een zadeldakje. Van de in grauwe handvormsteen opgetrokken gevels loopt de noordoostelijke in het verlengde van de tuinmuur. Aan de zuidwestzijde komt de tuinmuur in het midden haaks uit op de zuidwestelijke langsgevel. Ter hoogte van de bakstenen lekdorpels van de vensters loopt een rollaag over de gevels. Vanaf de verdieping zijn de gevels bekleed met gepotdekselde delen. De ramen hebben deels nog de oorspronkelijke roedenverdeling. Bij beide langsgevels (noordoost, zuidwest) zijn twee rechtgesloten (geblindeerde) vensters symmetrisch in de gevel geplaatst. Onder een opgelicht dakschild bevinden zich kleine segmentbogige dakramen, voorzien van verticale roedenverdeling. De beide kopgevels zijn afgeknotte puntgevels met een symmetrische indeling. Op de begane grond bevindt zich onder een latei een dubbele deur met aan weerszijde een smal zesruits raam. Op de verdieping wordt een rondbogige deur geflankeerd door een kleine vierruits raam. Waardering. De vroeg 20ste eeuwse schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische waarde, als functioneel-ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats. De schuur is tevens van belang als voorbeeld van een bijgebouw uit het begin van de 20ste eeuw in Cottagestijl. Het pand is uitwendig redelijk gaaf en herkenbaar wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik. De schuur heeft tevens ensemblewaarde door de visuele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen, in het bijzonder met de moestuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525791
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Ruys, Schuur in cottagestijl in Wassenaar

Villa Ruys

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex, is in opdracht van D.T. Ruys gebouwd in 1914-1916 naar ontwe..

Villa Ruys, Brug met toegangshek

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Bij de buitenplaats behorende BRUG met TOEGANGSHEK (4) is in 1914-1916 gebouwd naar ontwerp van de architect L.J. Zaaijer in opd..

Villa Ruys, Tuin- en terrasaanleg

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij de buitenplaats behorende TUIN- en TERRASAANLEG met BRUGGEN (5) en in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl is omstreeks 1..

Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij tuinaanleg van de buitenplaats behorende TUINMUUR (6) met MOESTUIN is opgetrokken in een functionele stijl ten tijde van ..

Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (8) in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant behoort bij de in opdracht van dr. D.T. Ruys tot stand geko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Ruys, Schuur in cottagestijl in Wassenaar

Foto's (1)