Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Paauwlaan 6
2243AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin

Inleiding. De bij tuinaanleg van de buitenplaats behorende TUINMUUR (6) met MOESTUIN is opgetrokken in een functionele stijl ten tijde van de aanleg van de tuin en huis omstreeks 1915. De vrijwel geheel door sloten omgeven moestuin bevindt zich in de noordwesthoek van de buitenplaats. De zuidoostelijke begrenzing was oorspronkelijk een inmiddels verdwenen broeikas, die de overgang vormde naar de tuin. In de moestuin staan nog diverse fruitbomen. Omschrijving. De uit de grauwe baksteen opgetrokken tuinmuur begrenst aan de zuidwest-, noordwest- en noordoostzijde het rechthoekige terrein van de moestuin, welke met een kademuur met de sloot is verbonden. De door dakpannen gedekte muur wordt geschoord door steunberen en is voorzien van diverse doorgangen. De drie muurdelen hebben enkele en dubbele deuren met beslag, deels onder een strek, deels onder een rondboog. Aan de noordoost- en zuidwestzijde enkele uitstekende deuren bekroond door een boven de muur uitstekende puntgevel. Waardering. De vroeg 20ste eeuwse tuinmuur met moestuin is van algemeen belang vanwege de tuin- en cultuurhistorische waarde als gaaf, historisch-ruimtelijk en historisch functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525790
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin in Wassenaar

Villa Ruys

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex, is in opdracht van D.T. Ruys gebouwd in 1914-1916 naar ontwe..

Villa Ruys, Brug met toegangshek

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Bij de buitenplaats behorende BRUG met TOEGANGSHEK (4) is in 1914-1916 gebouwd naar ontwerp van de architect L.J. Zaaijer in opd..

Villa Ruys, Tuin- en terrasaanleg

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. De bij de buitenplaats behorende TUIN- en TERRASAANLEG met BRUGGEN (5) en in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl is omstreeks 1..

Villa Ruys, Schuur in cottagestijl

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (7) is vormgegeven in een Cottagestijl door de toepassing van gepotdekselde delen. De bij de moestuin ..

Villa Ruys, Schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Paauwlaan 6
Wassenaar
Inleiding. Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (8) in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant behoort bij de in opdracht van dr. D.T. Ruys tot stand geko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Ruys, Tuinmuur en moestuin in Wassenaar

Foto's (1)