Inspecteurswoning in Waalwijk

Raadhuisplein 1
5141KG Waalwijk

Beschrijving van Inspecteurswoning

Inleiding WOONHUIS, gebouwd als inspecteurswoning. Het maakt nu deel uit van hetraadhuis. Ten gunste van deze functieverandering zijn in het pand enkele wijzigingen aangebracht. Het huis ligt dicht tegen de zijvleugel van het raadhuis en vormt visueel een afsluiting van de westkant van de tuin die voor deze zijvleugel ligt. Het huis is gebouwd in de jaren dertig door Kropholler, in de voor hem karakteristieke traditionalistische stijl. Omschrijving Tweelaags bakstenen pand onder een licht ingeknikt dak. Het dak is gedekt met leien. De ramen met roedenverdeling liggen diep in de gevel. Het pand heeft een houten deur. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)