Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren boogbrug in Nieuwkuijk

Weg En Waterwerk

Abdijlaan 6
5253VP Nieuwkuijk (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Gietijzeren boogbrug

Gietijzeren BOOGBRUG uit circa 1910. Omschrijving. Licht gebogen brugdek op bakstenen muren in de taluds. Onder het brugdek een ijzeren versteviging met constructieve en decoratieve elementen. De balustrade bestaat uit een ijzeren hek met smeedijzeren bogen op gietijzeren elementen met florale motieven. Waardering. De brug is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Hij is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is een zeldzaam voorbeeld van deze vorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525783
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren boogbrug in Nieuwkuijk

Van het voormalige Kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven, met latere verhoging. Klokkenstoel met twee klokke ..

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Van het voormalige kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven uit de 14e eeuw, met latere verhoging. Kl..

Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. POORTGEBOUW, gebouwd in 1934 in Traditionalistische stijl. Het gebouw ligt aan het einde van de Abdijlaan en markeert de toegan..

Klooster Mariënkroon, hoofdgebouw

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. Het meest in het oog springende gedeelte van het hoofdgebouw van het KLOOSTER stamt uit 1934 en is gebouwd in een Traditionalist..

Eénlaags dienstgebouw, van het kasteel. Later opgehoogd met een verdieping.

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. Eénlaags DIENSTGEBOUW, van het kasteel. In 1910 opgehoogd met een verdieping. Als drukkerij nog steeds in gebruik. Het gebouw..

Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis

Haarsteegsestraat 76
Haarsteeg (Gemeente Heusden)
Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis. Omschrijving koetshuis Het koetshuis maakt deel uit van e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gietijzeren boogbrug in Nieuwkuijk

Foto's (1)