Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 20
5251EH Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving. Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met geglazuurde Tuile-du-Nordpannen. Het dak is voorzien van een fors overstek op geprofileerde klossen. In de bakstenen gevels zijn zwarte bakstenen lijsten verwerkt. Om de portiek is in zwart een boog in het metselwerk gemaakt. De deur, met een rondboog bovenlicht gevuld met glas-in-lood, bevindt zich in het midden van de gevel in een trapsgewijs terugspringend rondboogportiek. Voor de deur ligt een trapje met hardstenen dekplaten. Rechts van deze deur bevindt zich een raam, het bovenlicht is gevuld met glas-in-lood en het heeft een rolluik. Links van de deur een erker met afgeschuinde zijden. In de bovenlichten van de ramen is glas-in-lood met geometrische figuren aangebracht. Boven de erker een balkon met opengewerkte bakstenen balustrade. Het balkon heeft openslaande deuren. Een brede dakkapel bekroont het midden van de gevel. De rechterzijgevel heeft een halfvenster en op de verdieping enkele openslaande ramen. Achter een blokvormige aanbouw, nlaags onder plat dak. De achtergevel is voorzien van een groot raam en terras. Boven de uitbouw een raam. Boven de deur (in het verlengde van de voordeur) een groot glas-in-loodraam. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Via een centraal gelegen ingang bereikt men een hal en aansluitend een gang. Achteraan in de gang, aan de linkerkant de trap. Rechts van de gang een grote rechthoekige kamer (voormalige kamer-en-suite). Links aan de voorzijde van het huis een kleine kamer met houten vloer en schouw. Daaraangrenzend een keuken en bijkeuken. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van belang wegens de gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525778
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Vlijmen

Woonhuis, later gebruikt als dienstwoning

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, later gebruikt als dienstwoning. Gebouwd circa 1915 in de Overgangsstijl. Het pand bestaat uit een woongedeelte aan d..

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Woonhuis

Meliestraat 24
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrij..

Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme

Meliestraat 31
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd rond 1880 en vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rec..

Woonhuis

Meliestraat 19
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1898 in opdracht van notaris Tacxs en zijn vrouw Tacxs-Fenseling naar een ontwerp van de Groningse archite..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Vlijmen

Foto's (2)