Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantine in Waalwijk

Gebouw

Hoogeinde 37
5142GB Waalwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939
Architect: M. Blokdijk


Beschrijving van Kantine

Onderdeel II Inleiding KANTINE uit 1939, naar ontwerp van M. Blokdijk. Omschrijving Hoge (tweelaagse) ruimte op een rechthoekige plattegrond onder plat dak. De voorgevel is voorzien van een reeks smalle staande ramen, bijna over de gehele hoogte doorlopend. De metalen kozijnen zijn op een doorlopende natuurstenen band geplaatst en hebben glas-in-loodramen met figuratieve voorstellingen (onder meer met de hoorn des overvloeds en wapens van de verschillende provincies). In de linkerzijgevel heeft het voorste gedeelte ronde ramen op de verdieping. Tegen de begane grond staat een éénlaags bouwblok met plat dak. In de achterste helft bevinden zich rechthoekige ramen. Het interieur bestaat uit een driebeukige hal van acht traveeën lang. De constructie bestaat uit ronde zuilen met paddestoelkapiteel. Aan de straatkant (korte gevel van de kantine) is een groot gebrandschilderd glas-in-loodraam aanwezig. De voorstellingen geven het complete productieproces, van runderen als leverancier van het leer tot en met de verkoop van schoenen als het eindproduct weer. Het is gesigneerd Louis de Swart Breda. Ook de naam van de architect is in de ramen weergegeven. Waardering De kantine is van algemeen belang. Het kantine is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de economische- en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie en de bijbehorende gebouwentypen. De kantine heeft architectuurhistorische waarden wegens de bijzondere samenhang van interieur en exterieur en wegens ornamentiek. De kantine is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur. Het gebouw heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525776
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantine in Waalwijk

Dienstwoning

Hoogeinde 39
Waalwijk
Onderdeel III Inleiding Tegen de rechterzijgevel van de kantine ligt een DIENSTWONING (nr. 39). Omschrijving Tweelaags bakstenen huis ..

Fabrieksgebouw

Hoogeinde 35
Waalwijk
Onderdeel I Inleiding Het FABRIEKSGEBOUW is sedert 1906 in verschillende fasen gebouwd. In 1906 startte de bouw van een woonhuis met scho..

Complex Van Haren: poort

Hoogeinde 35
Waalwijk
Onderdeel IV Inleiding POORT; toegangshek tot het terrein rond de bedrijfsgebouwen, ingeklemdtussen de productiehal en het kantinegebouw...

Nederlands Hervormde kerk

Loeffstraat 113
Waalwijk
Inleiding NEDERLANDSE HERVORMDE KERK, gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architectenbureau K.C. Suyling en zn. Omschrijving Bakstenen ..

Oude kerktoren

Winterdijk 58
Waalwijk
Oude kerktoren, vlak opgaand bakstenen bouwwerk, waarvan de onderste geledingen van omstreeks 1300 dagtekenen, in de 15e eeuw verhoogd met e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)