Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl in Nieuwkuijk

Kerkelijk Gebouw

Abdijlaan 6
5253VP Nieuwkuijk (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl

Inleiding. POORTGEBOUW, gebouwd in 1934 in Traditionalistische stijl. Het gebouw ligt aan het einde van de Abdijlaan en markeert de toegang tot het kloostercomplex. In het verlengde van de poort staat het hoofdgebouw van het klooster. Omschrijving. Bakstenen gebouw met een gepleisterde plint. Het is een tweelaags blokvormige bouwmassa onder een zadeldak met aan beide zijden een nlaags aanbouw onder lessenaarsdak. De daken zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In het midden is een brede doorgang gemaakt met aan beide zijden in de gevel een rondboog, af te sluiten met rechthoekige houten poorten. Aan de voorzijde heeft de doorgang een natuurstenen omlijsting. Daarboven is in metalen letters de naam van het klooster "MARIENKROON" weergegeven. In een nis in de topgevel is een beeld geplaatst. De topgevel is afgewerkt met een boogfries. Aan weerszijden van de doorgang is een klein rond raampje aangebracht. De achtergevel van het poortgebouw, aan de kloosterkant, is soberder uitgevoerd. In de topgevel bevinden zich drie vierruitsramen. In de éénlaagse gedeeltes zijn rechthoekige poorten aangebracht. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525774
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Mariënkroon is een voormalig cisterciënzer abdij en klooster in Nieuwkuijk, in de Nederlandse gemeente Heusden.

De oorspronkelijke kloosterabdij lag wat dichterbij Heusden en werd in 1338 gesticht vanuit de zich in Kamp-Lintfort bevindende Abdij van Kamp, die op zijn beurt weer onder Morimond viel. In 1579 kwam aan de abdij een einde ten gevolge van de Tachtigjarige Oorlog.

In 1903 werd het Kasteel Onsenoort verkocht aan de Cisterciënzers en zo werd het een Cisterciënzerklooster. Deze werd klooster Onze Lieve Vrouw van Onsenoort genoemd. Op het terrein bouwden ze onder andere de Kapel Mariënkroon. Gaandeweg werd het een kloosterabdij. In 1936 werd het officieel een abdij en werd de naam veranderd naar Mariënkroon, vernoemd naar de eerdere abdij. Het jaar ervoor werd het kasteel gesloopt voor de bouw van de abdij.

De abdij bloeide halfweg de 20ste eeuw maar daarna zette langzaam het verval in. Sinds 2002 is de abdij in verschillende fases onderdeel geworden van de Focolarebeweging. In 2014 nam de deze beweging via de Stichting Mariapoli Mariënkroon, de laatste gebouwen over. In 2016 hield de abdij officieel op te bestaan toen de laatste abt overleed.

Mariënkroon dient niet verward te worden met de in de nabijheid gelegen cisterciënzer priorij Mariëndonk, die een stichting was vanuit het Mariënkroon.


Monumenten in de buurt van Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl in Nieuwkuijk

Van het voormalige Kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven, met latere verhoging. Klokkenstoel met twee klokke ..

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Van het voormalige kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven uit de 14e eeuw, met latere verhoging. Kl..

Gietijzeren boogbrug

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Gietijzeren BOOGBRUG uit circa 1910. Omschrijving. Licht gebogen brugdek op bakstenen muren in de taluds. Onder het brugdek een ijzeren ve..

Klooster Mariënkroon, hoofdgebouw

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. Het meest in het oog springende gedeelte van het hoofdgebouw van het KLOOSTER stamt uit 1934 en is gebouwd in een Traditionalist..

Eénlaags dienstgebouw, van het kasteel. Later opgehoogd met een verdieping.

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. Eénlaags DIENSTGEBOUW, van het kasteel. In 1910 opgehoogd met een verdieping. Als drukkerij nog steeds in gebruik. Het gebouw..

Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis

Haarsteegsestraat 76
Haarsteeg (Gemeente Heusden)
Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis. Omschrijving koetshuis Het koetshuis maakt deel uit van e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)