Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Waspik

Overig

Carmelietenstraat 58
5165AL Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925-1927


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding H. Hartbeeld, geplaatst nabij de kerk, behorende bij het complex van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER H. Theresia van Liseux, in een mengeling van rationalistische en neogotische stijlvormen, in 1925-1927 gerealiseerd als eerste aanzet van een nooit voltooid groter geheel, naar ontwerp van Phil. Donders. Het complex bestaat verder uit het kloostergebouw annex noviciaat (I), de aanvankelijk rectorale openbare kloosterkerk met klokkentoren (II) en de Lourdesgrot (IV). Omschrijving Neogotisch in natuursteen uitgevoerd H. Hartbeeld, wit geschilderd op bakstenen sokkel met ingezwenkte hoeken en spitsboognissen met Christusmonogram. De Christusfiguur staat met uitgespreide armen en draagt het brandende hart op de borst. Opengewerkt aureool met vierpas. Op de achterzijde onleesbaar opschrift van de Tilburgse leverancier. Waardering Het beeld is van algemeen belang. Het heeft als vroeger bedevaartsoord cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525772
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld P1070363.JPG
Jaar 1941
Locatie Carmelietenstraat, Waspik
Monumentnummer 525772
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Waspik, in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

Het neogotisch Heilig Hartbeeld was een geschenk van een milde gever, het werd geplaatst bij de Theresiakerk van het voormalig carmelietenklooster. Het beeld werd in een grotere oplage gemaakt, identieke beelden (soms zonder kruisnimbus) staan in onder andere Geldrop, Kaatsheuvel, Riel en Teteringen.

Beschrijving

Het beeld is een blootsvoetse, staande Christusfiguur, naar het voorbeeld van het mozaïek Christus in majesteit in de Parijse Basilique du Sacré-Cœur. Hij is gekleed in een lang gewaad en houdt zijn armen wijd gespreid, in zijn handen toont hij de stigmata. Op zijn borst is te midden van een stralenkrans het vlammende Heilig Hart zichtbaar, omwonden door een doornenkroon en bekroond met een klein kruis. Achter zijn hoofd is een kruisnimbus geplaatst.[1]

De bakstenen sokkel heeft ingezwenkte hoeken en vier spitsboognissen. Op een daarvan is het Christusmonogram aangebracht, op een ander "P.v.B. / 1941".

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2002 in het monumentenregister ingeschreven als rijksmonument, het "beeld is van algemeen belang. Het heeft als vroeger bedevaartsoord cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling".[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Waspik

Complex Carmelietenklooster: hoofdgebouw

Carmelietenstraat 58
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Hoofdgebouw van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER en noviciaat H. Theresia van Liseux, in een mengeling van rationalistische en ..

Complex Carmelietenklooster: Lourdesgrot

Carmelietenstraat 58
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Lourdesgrot, geplaatst achter de kerk, behorende bij het complex van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER H. Theresia van Liseux, i..

Complex Carmelietenklooster: Parochiekerk

Carmelietenstraat 58
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Parochiekerk, voormalige rectorale kerk van de H. Theresia, deel van het complex van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER H. Theres..

Boerderij van het Langstraatse type, met rieten wolfdak

Vrouwkensvaartsestraat 20
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type, met rieten wolfdak. In de voorgevel boven de ingang en het rechtse venster uitgekraagde bogen. Boven in..

Boerderij van het Langstraatse type; de woning naar links met een dwarspand uitgebreid. Achter aan de stal een dwarspand. Rieten wolf- en zadeldaken. ..

Vrouwkensvaartsestraat 14
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Boerderij van het Langstraatse type; de woning naar links met een dwarspand uitgebreid. Achter aan de stal een dwarspand. Rieten wolf- en za..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Waspik

Foto's (1)