Complex Julianalaan: schuur in Sprang Capelle

Julianalaan 15
5161BA Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)

Beschrijving van Complex Julianalaan: schuur

Inleiding De SCHUUR is gebouwd in streekeigen stijl en ligt direct in het verlengde achter de boerderij en is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw of het einde van de achttiende eeuw (1791?). Omschrijving De hoge éénlaagse schuur heeft een rechthoekige plattegrond en een wolfsdak met riet. De borstweringen zijn nu opgemetseld van handvorm en machinale baksteen, verder zijn drie gevels ingevuld met gepotdekseld hout. In de voorgevel bevinden zich twee vierruits raampjes in de nok, in de achter- en linkerzijgevel houten staldeuren en een halfrond raam in de rechterzijgevel. In de achtergevel diverse stalramen en een rond raam. De schuur is voorzien van een anker/dekbalkconstructie. Inwendig bevindt zich onder andere een inscriptie "W VD H Ao 1791". Waardering De schuur is van algemeen belang. De schuur is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gaafheid. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)