Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in een Eclectische stijl in Eindhoven

Woonhuis

Stratumsedijk 4
5611ND Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1901-1906


Beschrijving van woonhuis in een Eclectische stijl

Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1906 in opdracht van bierbrouwer Huengens, in een Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk, in het centrum van Eindhoven. Aan de Stratumsedijk en omgeving is nog een aantal panden uit het einde van de negentiende- en begin van de twintigste eeuw bewaard gebleven. Het pand is nu in gebruik als kantoor. Aan de achterkant is een grote, tweelaagse aanbouw onder plat dak toegevoegd. Deze aanbouw wordt niet beschermd. Omschrijving Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond. Het huis heeft een mansardedak, gedekt met geschubde leien. De rechtergevel van het pand staat vrij, met de linkergevel is het pand tegen een reeds bestaand huis gebouwd. De voorgevel is vijf travee├źn breed en geblokt gepleisterd uitgevoerd. Deze gevel is voorzien van een natuurstenen basement. Tussen de ramen van de begane grond en verdieping zijn velden met geprofileerde lijsten in het pleiterwerk aangebracht, boven de ramen zijn in het pleisterwerk blokken aangegeven. Direkt onder de dakrand bevindt zich een geprofileerde gootlijst op klossen, tussen deze klossen is een bloktandlijst zichtbaar. De ingang ligt in een portiek met een hardstenen trapje in de middelste travee en bestaat uit een houten paneeldeur. Erboven is een balkon op grote, met bladmotieven bewerkte, consoles geplaatst. Het heeft een gepleisterde balustrade met natuurstenen afdektand. Deze ingangstravee wordt bekroond door een dakkapel met overstekend tympaan. Dit tympaan is op pilaren geplaatst, die op hun beurt weer op consoles rusten. Op de begane grond zijn (vernieuwde) ramen met een bovenlicht geplaatst, op de verdieping zijn T-ramen aanwezig. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. Elementen uit de bouwtijd zijn onder andere zichtbaar in de gang. Daar zijn tegen de wanden gepleisterde pilasters met cannelures geplaatst. De pilasters worden bekroond door middel van kapitelen met guirlandes en steunen op consoles, versierd met loofwerk. Halverwege de gang bevindt zich een trappartij. Verder zijn enkele stucplafonds in originele staat gebleven. Waardering Pand van cultuurhistorisch belang en in samenhang met de overige bebouwing aan de Stratumsedijk als uitdrukking van de economische ontwikkeling van Eindhoven rond de eeuwwisseling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525764
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in een Eclectische stijl in Eindhoven

Van Abbemuseum

Bilderdijklaan 10
Eindhoven
Inleiding Het Van Abbemuseum is in 1936 naar ontwerp van architect A.J. Kropholler (1882-1973) in opdracht van sigarenfabrikant H.J. van A..

Fabrikantenvilla in een Eclectische stijl

Stratumsedijk 20
Eindhoven
Inleiding FABRIKANTENVILLA, gebouwd in 1869 in opdracht van A.A.M. de Block naar ontwerp van de Antwerpse architect F. van Boghout. Het pan..

Voormalig woonhuis en atelier van beeldhouwer J. Custers met elementen van de Neo-Gotiek en Neo-Renaissance

Geldropseweg 20
Eindhoven
Inleiding Voormalig WOONHUIS en ATELIER van beeldhouwer J.Custers. Gebouwd in 1899 met elementen van de Neo-Gotiek en Neo-Renaissance. Het..

Vrijstaande villa in Eclectische stijl

Stratumsedijk 24
Eindhoven
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1896 in Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk in het centrum van Eindhoven, in een ..

Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum

Jan Smitzlaan 7
Eindhoven
Omschrijving Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in een Eclectische stijl in Eindhoven

Foto's (1)