Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis met winkel. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl in Eindhoven

Woonhuis

Kleine Berg 33
5611JS Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890
Architect: J.P. van der Mark


Beschrijving van Dubbel woonhuis met winkel. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl

Dubbel WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1890 als werkplaats door beeldhouwer-architect P.J. van der Mark. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. De voorgevel is in 1978-79 gerestaureerd. Hierbij zijn de ramen en deuren gedeeltelijk vernieuwd. Achter het pand is in 1991 een grote aanbouw gerealiseerd welke buiten de bescherming valt. Omschrijving Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak. De voorgevel is vijf travee├źn breed en heeft een middenrisaliet met trapgevel. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een natuurstenen plint, waterlijst en speklagen. De voorgevel is rijk voorzien van thans geverfde dekoraties in natuursteen (thans geverfd). Het dak is gedekt met leisteen en heeft een gootlijst. In de middenrisaliet bevindt zich een entree, bestaande uit een vernieuwde deur in een omlijsting van pilasters met natuurstenen blokken met diamantkoppen. De pilasters worden bekroond door leeuwenkoppen waartussen een natuurstenen segmentboog is geplaatst. Boven de latei met eierlijst is een halfrond bovenlicht geplaatst, gevuld met glas-in-lood en voorzien van een smeedijzeren hekwerk, in een natuurstenen rondboog. Aan weerszijden van deze deur zijn later etalages aangebracht, voorzien van een metalen latei en hoekkolommen van het type kwadrantkolom. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Op de verdieping bevinden zich T-ramen, in de risaliet zijn twee smalle ramen aangebracht. De trapgevel is van enkele ronde raampjes voorzien. Tussen de begane grond en verdieping zijn velden met metselmoza├»k en natuursteen elementen aangebracht. In de boogvelden van de ontlastingsbogen, boven de ramen op de verdieping zijn eveneens natuursteen elementen in het metselwerk aangebracht. De rondbogen zelf zijn voorzien van aanzetstenen met gebeeldhouwde kopjes en een sluitsteen met wapenschild. De ronde raampjes in de trapgevel zijn in een natuurstenen omlijsting in de vorm van rozetten gevat. De trapgevel heeft aan de onderkant twee spuwers met dierenfiguren en wordt bekroond door een siervaas. Waardering Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de ornamentiek van de voorgevel. Het is een goed voorbeeld van een atelier-woning, waarbij de voorgevel een staalkaart biedt van vormen en materialen die door de gebruiker werden geleverd. Als zodanig is het pand relatief zeldzaam in Nederland. Verder zijn zeldzame kwadrantkolommen toegepast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525763
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis met winkel. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl in Eindhoven

Winkelpand, half vrijstaand

Kleine Berg 45
Eindhoven
Inleiding WINKELPAND, half vrijstaand, aan de Kleine Berg in het centrum van Eindhoven. Het pand is in 1925 gebouwd naar ontwerp van C.H. d..

Poortgebouw met woningen van de voormalige voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek

Bergstraat 26
Eindhoven
Poortgebouw met woningen van de voormalige, in 1870 voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek. Pand, opgetrokken in rode baksteen met ge..

Kosterswoning bij Catharinakerk

Kerkstraat 1
Eindhoven
Inleiding KOSTERSWONING bij Catharinakerk, gebouwd in 1871 in Neo-Gotische stijl door P.J.H. Cuypers. Verbouwd door architect de Bever. In..

Eerste gloeilampenfabriek van Philips

Emmasingel 31
Eindhoven
Inleiding Voormalige TEXTIELFABRIEK, gebouwd in 1891. Na brand werd het gebouw in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Thans doet het gebouw..

Sint-Catharinakerk

Catharinaplein 1
Eindhoven
R.K.Kerk van St. Catharina. Neogotische kruisbasiliek met twee torens, uit 1860-1867 door P.J.H.Cuypers, in 1945-1947 na oorlogsschade herst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis met winkel. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl in Eindhoven

Foto's (1)