Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige huishoudschool St. Martha in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Jan Smitzlaan 9
5611LD Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: G. Geenen, C.G. Geenen


Beschrijving van Voormalige huishoudschool St. Martha

Omschrijving KLOOSTER, bestaande uit een samengestelde bouwmassa van een tweelaags rechthoekig blok onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt en een lagere, langgerekte vleugel onder schilddak met de nok haaks op de straat, die zich daarachter uitstrekt. De rechter zijgevel van het pand is naar de school gericht en heeft diverse uitstekende delen, verspringend in hoogte en steeds onder schilddaken geplaatst. Het zijn vanaf de straat gezien een portiek, een trappehuis, een garage (die tot tegen de school aan is gebouwd) en een dwarsvleugel. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, het samengestelde dak heeft overstekken en is gedekte met verbeterde hollandse pannen. De ramen zijn voor het grootste gedeelte samengesteld, voorzien van metalen kozijnen. Op de verdieping aan de voorzijde zijn hoge ramen met matglas aangebracht. In de zijgevel zijn enkele ronde raampjes zichtbaar. Verspreid over het dakvlak aan de voorzijde van het pand zijn driehoekige dakkapelletjes geplaatst. Het pand is rondom voorzien van een tuin, van de straat gescheiden door middel van een ligusterhaag. Het interieur verkeert nog in grote lijnen in de originele staat. Waardering Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de typologische ontwikkeling van het katholieke congregatieklooster in het interbellum. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van het belangrijke regionale architectenbureau Geenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waarde vol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525761
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige huishoudschool St. Martha in Eindhoven

Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum

Jan Smitzlaan 7
Eindhoven
Omschrijving Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij..

Vrijstaande villa in Eclectische stijl

Stratumsedijk 24
Eindhoven
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1896 in Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk in het centrum van Eindhoven, in een ..

Villa in eclectische trant

Stratumsedijk 26
Eindhoven
Villa in eclectische trant, gebouwd in 1877 door de J.H.Laffertee uit 's-Hertogenbosch. Gepleisterd gebouw met verdieping, middenrisaliet en..

Fabrikantenvilla in een Eclectische stijl

Stratumsedijk 20
Eindhoven
Inleiding FABRIKANTENVILLA, gebouwd in 1869 in opdracht van A.A.M. de Block naar ontwerp van de Antwerpse architect F. van Boghout. Het pan..

St. Joriscollege / St. Catharinalyceum

Elzentlaan 20
Eindhoven
Inleiding COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige huishoudschool St. Martha in Eindhoven

Foto's (1)