Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Afgeslechtedijk: varkensstal in Steenbergen

Boerderij

Afgeslechtedijk 8
4651RC Steenbergen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Complex Afgeslechtedijk: varkensstal

Inleiding. De VARKENSSTAL uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is naast de schuur gelegen. Omschrijving. De eenlaags varkensstal is opgetrokken uit baksteen en gebouwd op rechthoekig grondplan. In de voorgevel is een drietal getoogde, houten deuren geplatst met links daarvan een klein getoogd venster met ijzeren roedenraam. Aan de voorzijde loopt een gestucte plint. Het zadeldak is belegd met eternietleien in kruisdekking. Waardering. De varkensstal is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde vanwege de verwijzing naar het belang van de veeteeltcultuur in het kleigebied. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en relatief zeldzaam als voorbeeld van een varkensstal bij een Interbellum-boerderij in overgangsarchitectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525758
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Afgeslechtedijk: varkensstal in Steenbergen

woonhuis

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De WONING van het boerderijcomplex is in 1923 gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen en heeft een oudere aan..

Complex Afgeslechtedijk

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De MELKKAMER uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is gelegen tussen de woning en de schuur. Omschrijvi..

Complex Afgeslechtedijk: schuur

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De SCHUUR uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is achter de woning en los daarvan gelegen. Zij is gebou..

Nederlands Hervormde Kerk; Witte Kerk

Kerkplein 7
Steenbergen
N.H. KERK; klassicistisch gebouw uit 1832, bestaande uit een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met een gevel, ingedeeld door ..

Eenvoudige smederij annex woonhuis in Ambachtelijk-Traditionele bouwstij

Welbergsedijk 22
Steenbergen
Inleiding. De eenvoudige SMEDERIJ annex WOONHUIS is gebouwd in 1861 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen in het gehucht W..

Kaart & Routeplanner