Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk
5460AA Veghel
Noord Brabant


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Laatste GRAFMONUMENT aan de rechterkant voor de dwarsas. Het graf werd omstreeks 1876 opgericht en is uitgevoerd in een sobere vormgeving met elementen van Neoclassicisme en traditionele symbolen. Omschrijving. Het graf bestaat uit een rechthoekige voet met vier pijlers, ertussen hangt een grove ketting. De hellende tombe heeft een valk deksel met de inscriptie: "FRANCISCUS C. RATH/ * ASTENBERG 5-11-1823/ + VEGHEL 17-7-1901/ EN ZIJN ECHTGENOOTE FERDINANDA MULLER/ * ASTENBERG 16-3-1832/ + VEGHEL 23-10-1876". Achter op het deksel staat een opstand. Deze is voorzien van de tekst: "IN CRUCE VITA" en een reliƫf van kruis, anker en brandend hart, tekens van geloof hoop en liefde. De opstand heeft aan de bovenzijde frontons en wordt bekroond door een door klimop omslingerd kruis. Kist en plateau zijn gemaakt van grijze hardsteen. Erop ligt witte steen. Waardering. Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525757
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)