Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk
5460AA Veghel
Noord Brabant


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Laatste GRAFMONUMENT, rechts van de dwarsas, voor de cirkel. Het is uitgevoerd in kunststeen in een Neoclassicistische stijl. Het monument werd opgericht omstreeks 1892 voor de heer F.P. van de Heuvel. Omschrijving. Schuin opgaande tombe op een rechthoekige voet met hoekpijlers. De pijlers zijn verbonden door ijzeren ketting met grote schakels. De tombe is sober uitgevoerd. Op het deksel een omkranst kruis en een vierkante, trapeziumvormige opbouw. Drie zijden van de opbouw zijn voorzien van witte plaquettes (de achterkant is leeg). Rechts is de tekst op de plaquette sterk verweerd, niet leesbaar, links: "HIER LIGT/ BEGRAVEN/ MEJUFFROUW/ MARIA HERMINA VOLKER/ OUD 23 JAREN/ OVERL. ... JULI 1926/ RIP" en aan de voorkant: "TER NAGEDACHTENIS AAN/ F.P. VAN DE HEUVEL/ GEB. TE VEGHEL 21 FEBR. 1827/ OVERL. 27 MEI 1892/ EN VAN ZIJNE ECHTGENOOTE E.M. VAN HOUT/ GEB. TE VEGHEL 21 FEBR. 1842/ OVERL. 28 JAN. 1922. Op het graf, op de opbouw is een witte engel geplaatst, knielend bij een urn en kruis. Waardering. Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525756
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)