Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk
5460AA Veghel
Noord Brabant


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. GRAFMONUMENT, gelegen na het middenpad, linksom in de cirkel, het vierde graf. Het graf vertoont kenmerken van Neoclassicisme Het graf werd aan het eind van de 19de eeuw opgericht voor de familie Scheij. Omschrijving. Groot, kapelvormig grafhuisje van de familie Scheij. Grotendeels uitgevoerd in hardsteen. Het graf staat op een rechthoekige voet, voorzien van vierkante hoekpijlers. Tussen de pijlers zijn kettingen aangebracht. Het grafhuisje zelf heeft een trapsgewijs kleiner wordende opstand. Tegen de wanden zijn Ionische pilasters geplaatst. Deze dragen een kroonlijst en het gebogen dak. De steen van het dak is van geschulpte imitatie leien voorzien. Op het dak staat een vierkante aedicula met frontons op hoekpilasters. Daarboven een kruis met daaromheen een gedrapeerde doek. Aan de voorzijde op het huis is de inscriptie: "BEGRAAFPLAATS/ FAMILIE/ SCHEIJ" aangebracht. Witte plaquettes op de opstand hebben het opschrift, aan de achterzijde: "DAT ZIJ RUSTEN IN VREDE" (andere opschriften zijn onleesbaar). Waardering. Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525754
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)