Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk
5460AA Veghel
Noord Brabant


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT na de dwarsas, links van het hoofdpad. Het graf is opgericht rond 1900. In de vormgeving zijn Neoclassicistische elementen verwerkt. Omschrijving. Het graf heeft een rechthoekige voet op een bakstenen rand. De voet is voorzien van vierkante hoekpijlers waartussen een (zinken) ketting met grove schakels is gehangen. Daarop staat een hellende tombe met aan de voorzijde, in de rand een inscriptie van de beeldhouwer: "C. PETERSE & ZN. OSCH". Het vlak van de tombe is voorzien van grote initialen A R. Op de beide zijkanten van de kist zijn spitsboogvormige galerijen gegraveerd. Op het deksel van de kist zijn een plaquette en een kruis op voluten geplaatst. Op de rand van het deksel is een omlopende tekst met grote letters in reliƫf aangebracht. Aan de voorzijde staat: "ZALIG DE DOODEN" rechts: "DIE IN DE HEER STERVEN" aan de achterkant: "WANT HUNNEN" en links: "WERKEN VOLGEN HEN. APOCH." De tekst op de plaquette is niet leesbaar. Waardering. Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525753
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner