Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk
5460AA Veghel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Zesde GRAFMONUMENT, links aan de hoofdas, op één na laatste voor de dwarsas. Het graf is in 1906 opgericht voor H. van de Bergh en is uitgevoerd in een Neoclassicistische stijl. Omschrijving. Rechthoekige tombe met licht geknikt deksel. Erachter een grote taps toelopende opstand met beeld. Het geheel is ommuurd met een lage natuurstenen rand, aan de voorzijde zijn hoekpijlers met vaasvormig bekroningen geplaatst. De opstand heeft op de hoeken omgekeerde toortsen. Binnen de omgrenzing is de grond betegeld. In de opstand, tussen de toortsen zijn plaquettes met inscripties aangebracht. Aan de voorkant: "DEN HEER/ HUBERT VAN DE BERGH/ GEBOREN TE VEGHEL/ 25 JUNI 1854/ OVERLEDEN ALDAAR/ 3 APRIL 1906" en aan de rechterzijkant: "DEN HEER/ JOSEPHUS/ VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 13 NOV. 1857/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 25 JUNI 1926". Op het deksel van de kist zijn een kruis en inscripties aangebracht. Links van het kruis staat: "MEJUFFROUW/ MARIA/ VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 1 SEPT. 1842/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 24 OCT. 1911" en rechts van het kruis: "MEJUFFROUW BETSY VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 20 APRIEL 1846/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 14 APRIL 1911". Bekroond door een tegen het kruis leunende treurende vrouwenfiguur in kunststeen. De voet van het beeld is aan de voorzijde gesigneerd "N. Glaudemans en Zn." Waardering. Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525752
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner