Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Afgeslechtedijk: schuur in Steenbergen

Woonhuis

Afgeslechtedijk 8
4651RC Steenbergen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Complex Afgeslechtedijk: schuur

Inleiding. De SCHUUR uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is achter de woning en los daarvan gelegen. Zij is gebouwd om het vee in te stallen, werktuigen in onder te brengen en diende tevens voor opslag. Zij is nu niet meer in gebruik als veestal maar wel om werktuigen in onder te brengen en voor opslag. Omschrijving. De grote SCHUUR is gebouwd op rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit baksteen. In voor- en achtegevel is een grote getoogde poort aangebracht met dubbele houten deuren onder gedeeld, getoogd bovenlicht. De voorgevel heeft nog een tweede, kleinere getoogde poort met dubbele getoogde houten deur. Voorts hebben zowel voor- als achtergevel een enkele getoogde houten deur. In de voorgevel is ter hoogte van de verdieping een tweetal getoogde ramen met ijzeren roedenverdeling geplaatst. Dezelfde ramen zijn in de achtergevel aangebracht op de verdieping en op de begane grond. In beide topgevels is een ijzeren roosvenster aangebracht. Centraal in de topgevel van de voorgevel is een kleine nis aangebracht met daarin een Mariabeeld. De schilden van de mansarde kap zijn belegd met eterniet-leien in kruisdekking. Tegen de rechter zijgevel is een recente aanbouw geplaatst, die buiten de bescherming valt. De indeling van het interieur is in grote lijnen ongewijzigd, met houten verdiepingsvloer en stallen voor het vee. De houten kapconstructie met Hollandse spanten is nog oorspronkelijk. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type veeschuur in het kleigebied en als uiting van dekatholieke geloofsbeleving op het platteland, vanwege het Mariabeeld. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en relatief zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525751
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Afgeslechtedijk: schuur in Steenbergen

woonhuis

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De WONING van het boerderijcomplex is in 1923 gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen en heeft een oudere aan..

Complex Afgeslechtedijk

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De MELKKAMER uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is gelegen tussen de woning en de schuur. Omschrijvi..

Complex Afgeslechtedijk: varkensstal

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De VARKENSSTAL uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is naast de schuur gelegen. Omschrijving. De ..

Nederlands Hervormde Kerk; Witte Kerk

Kerkplein 7
Steenbergen
N.H. KERK; klassicistisch gebouw uit 1832, bestaande uit een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met een gevel, ingedeeld door ..

Eenvoudige smederij annex woonhuis in Ambachtelijk-Traditionele bouwstij

Welbergsedijk 22
Steenbergen
Inleiding. De eenvoudige SMEDERIJ annex WOONHUIS is gebouwd in 1861 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is gelegen in het gehucht W..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)