Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof in Veghel

Graf Begraafplaats

St. Lambertuskerk
5460AA Veghel
Noord Brabant


Beschrijving van Kerkhof

Inleiding. Tweede GRAFMONUMENT, links aan de hoofdas van het kerkhof. Het graf werd opgericht in 1911 voor jonkheer F.E.M. Sasse van Ysselt. In de vormgeving zijn Neoclassicistische invloeden verwerkt. Omschrijving. Rechthoekige tombe met licht geknikt deksel en een taps toelopende opstand erachter. De opstand wordt bekroond door een kruis met reliƫfs van lelies. Het geheel is omsloten door een U-vormige natuurstenen ommuring met hoekpijlers. Op de opstand staat de tekst "RUSTPLAATS VAN", eronder is een witte plaquette met inscriptie aangebracht: "DEN HOOGWELGEB. HEER/ JHR FRANCISCUS/ EMILE MARIE/ VAN SASSE VAN YSSELT/ IN LEVEN BURGEMEESTER/ VAN TETERINGEN/ GEB. TE BERGEN-OP-ZOOM/ 2 JANUARI 1874/ OVERL. TE VEGHEL/ 16 OCTOBER 1911". Aan de zijkanten van de kist zijn bloemmotieven aangebracht. Op de deksel zijn de namen van later bijgezette familieleden gegraveerd. De linkerhelft heeft de inscriptie: "DE HOOGWELGEBOREN/ VROUWE/ MEVROUW/ MARIE/ ANGELIQUE/ JOSEPHINE/ DE KUNPER/ ECHTGENOOTE/ .../ JHR./ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE .../ ...1891/ OVERL. TE VEGHEL ... 1912" De inscriptie op de rechterkant van het deksel luidt: "DE HOOGWELGEB. / HEER/ JHR JEAN/ LOUIS LEOPOLD/ PACIFIQUE/ MARIE VAN/ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE BOXMEER/ 1 SEPTEMBER 1832/ OVERLEDEN TE VEGHEL/ 23 OCTOBER 1913/ RIP". Waardering. Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525750
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof in Veghel

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Vierde GRAFMONUMENT links aan de hoofdas van het kerkhof. Opgericht in 1906 voor jonkvrouwe L.C.H.M. Sasse van Ysselt. In de Ecl..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Zevende en laatste GRAFMONUMENT links van de hoofdas, laatste graf voor de dwarsas. Opgericht in Eclectische stijl in 1901 voor ..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Eerste GRAFMONUMENT in de hoek van centrale as en cirkel, linksom gaand. Het graf is uitgevoerd in hardsteen, in Neo-Gotische st..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. Derde GRAFMONUMENT rechtsom in de cirkel, op de hoek met de dwarsas. Het graf werd gesticht in 1887 voor mevrouw van den Bergh-v..

Kerkhof

St. Lambertuskerk (bij)
Veghel
Inleiding. GRAFMONUMENT op de hoek van het pad, rechtsom naar de cirkel. Het graf is uitgevoerd in Neo-Gotische stijl. Het hardstenen monum..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)