Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dassenberg: koetshuis in Steenbergen

Woonhuis

Halsterseweg 5
4651NX Steenbergen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Landgoed Dassenberg: koetshuis

Inleiding. Het KOETSHUIS uit 1895 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het is ten zuiden van het landhuis gelegen. Het diende om de koetsen en paarden onder te brengen en doet nu dienst als weekendonderkomen. Omschrijving. Het koetshuis is gebouwd op rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handgevormde baksteen, afkomstig van de boerderij die voorheen op de plaats van het landhuis stond. In de noordelijke topgevel bevindt zich de dichtgemetselde voormalige toegangspoort. In de oostgevel is een rechtgesloten deuropening onder houten dorpel geplaats. De deur wordt geflankeerd door rechtgesloten vensters met openslaande klapramen met roedenverdeling. In de zuidgevel is een tweetal deuren aangebracht. In de westgevel is een boogvenster met ijzeren radiaalraam geplaatst. Onder de dakrand zijn muurankers bevestigd. Het zadeldak is belegd met vernieuwde Hollandse pannen. Uit het westelijke schild steekt de gemetselde schoorsteen. Het koetshuis is gebouwd op rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handgevormde baksteen, afkomstig van de boerderij die voorheen op de plaats van het landhuis stond. In de noordelijke topgevel bevindt zich de dichtgemetselde voormalige toegangspoort. In de oostgevel is een rechtgesloten deuropening onder houten dorpel geplaats. De deur wordt geflankeerd door rechtgesloten vensters met openslaande klapramen met roedenverdeling. In de zuidgevel is een tweetal deuren aangebracht. In de westgevel is een boogvenster met ijzeren radiaalraam geplaatst. Onder de dakrand zijn muurankers bevestigd. Het zadeldak is belegd met vernieuwde Hollandse pannen. Uit het westelijke schild steekt de gemetselde schoorsteen. Waardering. Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type eenvoudig negentiende-eeuws koetshuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een negentiende-eeuws koetshuis bij een landhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525749
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Dassenberg: koetshuis in Steenbergen

Landgoed Dassenberg

Halsterseweg 5
Steenbergen
Inleiding. Het LANDHUIS uit 1894 is gebouwd in Chaletstijl naar ontwerp van de architect C.P. van Genk. Het is centraal op het landgoed gel..

Landgoed Dassenberg

Halsterseweg 5
Steenbergen
Inleiding. De BOSWACHTERSWONING annex tramhalte (TRAMSTATION) is gebouwd in 1899 naar een ontwerp van de architect C.P. van Genk in Ambacht..

Landgoed Dassenberg: neogotische kapel

Halsterseweg 5
Steenbergen
Inleiding. De Neo-Gotische KAPEL is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect C.P. van Genk. Zij is tussen de bomen gelegen ten noorden..

Dorpswoning onder dwars, met pannen belegd zadeldak tussen zijtopgevels. In de gepleisterde voorgevel Empire schuiframen (zesdelig) en jaarankers

Kerkstraat 71
Lepelstraat (Gemeente Bergen op Zoom)
18e eeuwse dorpswoning onder dwars, met pannen belegd zadeldak tussen zijtopgevels. In de gepleisterde voorgevel Empire schuiframen (zesdeli..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, onder met pannen belegd zadeldak dat aan de ene zijde tegen een topgevel aansluit, aan de andere zijde ..

Kladseweg 1
Lepelstraat (Gemeente Bergen op Zoom)
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, onder met pannen belegd zadeldak dat aan de ene zijde tegen een topgevel aansluit, aan de an..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dassenberg: koetshuis in Steenbergen