Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Suiker Unie in Dinteloord

Gebouw

Noordzeedijk 113
4671TL Dinteloord (gemeente Steenbergen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922-1926


Beschrijving van Complex Suiker Unie

Inleiding. Het gor (OVERSLAGOBJECT) voor de ontvangst van per schip aangevoerde bieten is in 1927 aangelegd en heeft een uitbreiding uit 1952 in zuidoostelijke richting. Het is gelegen langs de insteekhaven. Het is in gebruik geweest tot 1985 en sinds die tijd buiten gebruik omdat er geen bieten per schip meer worden aangevoerd. Omschrijving. Het bietengor bestaat uit een open, ommuurde ruimte op vierkant grondplan. Langs de kade ligt een rails, waarover de hijskraan loopt, die de bieten vanuit de schepen op het gor uitstortte. Binnen de betonnen muren zijn hellende betonen vlakken aangebracht, uitlopend in een zestal spoelgoten (van 1927), die dwars op de insteekhaven liggen, in de noordhoek bijeenkomen en in verbinding staan met het waslokaal. Op de ruggen van de hellende vlakken zijn ijzeren buizen aangelegd, voorzien van sproeiers. Via het water uit de sproeiers werden de aangevoerde bieten in de spoelgoten gespoten en zo naar het waslokaal getransporteerd. Het bietengor bestaat uit een open, ommuurde ruimte op vierkant grondplan. Langs de kade ligt een rails, waarover de hijskraan loopt, die de bieten vanuit de schepen op het gor uitstortte. Binnen de betonnen muren zijn hellende betonen vlakken aangebracht, uitlopend in een zestal spoelgoten (van 1927), die dwars op de insteekhaven liggen, in de noordhoek bijeenkomen en in verbinding staan met het waslokaal. Op de ruggen van de hellende vlakken zijn ijzeren buizen aangelegd, voorzien van sproeiers. Via het water uit de sproeiers werden de aangevoerde bieten in de spoelgoten gespoten en zo naar het waslokaal getransporteerd. Waardering. Het bietengor is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¤) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de gebruikte bouwmaterialen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de ander complexonderdelen. Het is gaaf behouden en bijzonder zeldzaam als voorbeeld van het type bietengor. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525748
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Suiker Unie in Dinteloord

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het KANTOORGEBOUW uit 1920 is gebouwd in Expressionistische bouwstijl. Het is tegen de dijk gebouwd en langs de weg gelegen. Int..

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Het suikerpakhuis (OPSLAGGEBOUW) uit 1909 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl is midden op het fabrieksterrein gelegen en ing..

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De voormalige DIREKTEURSWONING is in 1909 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en heeft een aanbouw aan de achterzijde uit..

Complex Suiker Unie

Noordzeedijk 113
Dinteloord (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. De suikerpakhuizen (OPSLAGGEBOUWEN) uit respectievelijk 1922 en 1926 zijn gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met element..

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Kwartiersedijk 21
Fijnaart (Gemeente Moerdijk)
Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak; afzonderlijk bakhuis. Afzonderlijke schuur-stal onder wolfdak. Voor de inrijweg twee hekpalen met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Suiker Unie in Dinteloord