Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dassenberg: neogotische kapel in Steenbergen

Kasteel Buitenplaats

Halsterseweg 5
4651NX Steenbergen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894
Architect: C.P. van Genk


Beschrijving van Landgoed Dassenberg: neogotische kapel

Inleiding. De Neo-Gotische KAPEL is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect C.P. van Genk. Zij is tussen de bomen gelegen ten noorden van de Herendreef en is met het altaar op het noorden gericht. Omschrijving. De eenbeukige kapel is opgetrokken uit machinale baksteen. Zij is twee traveen lang, wordt voorafgegaan door een voorportaal en heeft een vijfhoekige koorsluiting. De kapel is gelegen onder zadeldak, belegd met losanges. De traveen worden van elkaar gescheiden door licht geprofileerde steunberen. De kapel heeft een hardstenen plint rondom en dito waterlijst onder de vensters, alsmede een hardstenen speklaag. Elke travee heeft een hooggeplaatst gepaard spitsboogvenster met glas-in-lood raam. In het koor heeft elke travee een enkel spitsboogvenster met glas-in-lood raam. De gevel heeft een gemetselde, geprofileerde lijst met hardstenen ornamenten en een klokkestoel met speklagen, bekroond door een hardstenen kruis. Het voorportaal heeft een topgevel met hardstenen lijst, bekroond met een heeft elke travee een enkel spitsboogvenster met glas-in-lood raam. De gevel heeft een gemetselde, geprofileerde lijst met hardstenen ornamenten en een klokkestoel met speklagen, bekroond door een hardstenen kruis. Het voorportaal heeft een topgevel met hardstenen lijst, bekroond met een hardstenen ornament. In deze gevel is een spitsboogvormige gevelopening aangebracht met hardstenen geboorte- en sluitstenen. De toegang tot de kapel bestaat uit eenzelfde gevelopening met een ijzeren deur met glas uit later tijd. In het interieur liggen keramische tegels op de vloer en zijn de muren gestuct. Het dak wordt gedragen door een open houten kapconstructie. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de negentiende-eeuwse katholieke geloofsbeleving. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Neo-Gotische bouwstijl en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect van C.P. van Genk. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. De kapel is gaaf behouden en zeldzaam als onderdeel van een negentiende-eeuws landgoedcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525744
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Dassenberg: neogotische kapel in Steenbergen

Landgoed Dassenberg

Halsterseweg 5
Steenbergen
Inleiding. Het LANDHUIS uit 1894 is gebouwd in Chaletstijl naar ontwerp van de architect C.P. van Genk. Het is centraal op het landgoed gel..

Landgoed Dassenberg

Halsterseweg 5
Steenbergen
Inleiding. De BOSWACHTERSWONING annex tramhalte (TRAMSTATION) is gebouwd in 1899 naar een ontwerp van de architect C.P. van Genk in Ambacht..

Landgoed Dassenberg: koetshuis

Halsterseweg 5
Steenbergen
Inleiding. Het KOETSHUIS uit 1895 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het is ten zuiden van het landhuis gelegen. Het diende om ..

Dorpswoning onder dwars, met pannen belegd zadeldak tussen zijtopgevels. In de gepleisterde voorgevel Empire schuiframen (zesdelig) en jaarankers

Kerkstraat 71
Lepelstraat (Gemeente Bergen op Zoom)
18e eeuwse dorpswoning onder dwars, met pannen belegd zadeldak tussen zijtopgevels. In de gepleisterde voorgevel Empire schuiframen (zesdeli..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, onder met pannen belegd zadeldak dat aan de ene zijde tegen een topgevel aansluit, aan de andere zijde ..

Kladseweg 1
Lepelstraat (Gemeente Bergen op Zoom)
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, onder met pannen belegd zadeldak dat aan de ene zijde tegen een topgevel aansluit, aan de an..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dassenberg: neogotische kapel in Steenbergen

Foto's (1)