Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum in Eindhoven

Gebouw

Jan Smitzlaan 7
5611LD Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: G. Geenen, C.G. Geenen


Beschrijving van Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum

Omschrijving Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij elkaar komen is een hoger opgetrokken bouwmassa geplaatst van vier bouwlagen onder een tentdak en een drielaags blok (lager dan de vleugels) onder schilddak. Van dit drielaagse gedeelte is de derde verdieping terugliggend geplaatst en aan de voor- en zijkant voorzien van een balkon met bakstenen balustrade. In het dak hierboven zijn driehoekige dakkapelletjes zichtbaar. In het vierlaagse blok bevindt zich de ingang, onder een luifel. Geheel links op de voorgevel bevindt zich vanaf de eerste verdieping een risaliet, aan de onderzijde ervan is een rondboog aangebracht. De diverse delen zijn alle uitgevoerd in baksteen en voorzien van een schilddak met overstek. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Op de begane grond en eerste verdieping van de vleugels zijn smalle ramen met metalen kozijnen aangebracht. Het hoekblok is van samengestelde ramen, eveneens met metalen kozijnen, voorzien. Op de tweede verdieping zijn de ramen als een doorlopende band geplaatst, ze worden van elkaar gescheiden door middel van dekoratieve natuurstenen penanten. In de vleugels bevinden zich klaslokalen, aan weerszijden van een gang die parallel aan de straat loopt. In het hoekblok zijn de hal en lerarenkamers ondergebracht. Behalve deze indeling zijn ook elementen van de inrichting zoals de betegelde lambrizeringen in de gangen en de hardstenen trappartijen in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Waardering Het schoolgebouw is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs door katholieke congregaties in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van het belangrijke regionale architectenbureau Geenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waardevol vanwege de gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525743
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum in Eindhoven

Voormalige huishoudschool St. Martha

Jan Smitzlaan 9
Eindhoven
Omschrijving KLOOSTER, bestaande uit een samengestelde bouwmassa van een tweelaags rechthoekig blok onder schilddak waarvan de nok evenwijd..

Vrijstaande villa in Eclectische stijl

Stratumsedijk 24
Eindhoven
Inleiding Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1896 in Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk in het centrum van Eindhoven, in een ..

Fabrikantenvilla in een Eclectische stijl

Stratumsedijk 20
Eindhoven
Inleiding FABRIKANTENVILLA, gebouwd in 1869 in opdracht van A.A.M. de Block naar ontwerp van de Antwerpse architect F. van Boghout. Het pan..

Villa in eclectische trant

Stratumsedijk 26
Eindhoven
Villa in eclectische trant, gebouwd in 1877 door de J.H.Laffertee uit 's-Hertogenbosch. Gepleisterd gebouw met verdieping, middenrisaliet en..

St. Joriscollege / St. Catharinalyceum

Elzentlaan 20
Eindhoven
Inleiding COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig klooster bij huishoudschool St. Martha, later gezondheidscentrum in Eindhoven

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven