Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doofstommeninstituut in Sint Michielsgestel

Overig

Theerestraat 42
5271GD Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Doofstommeninstituut

Inleiding Op het voorplein van het instituut bevindt zich centraal voor de ingang op een hoge sokkel het in 1915 door de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven vervaardigde BEELD van de stichter van het instituut, Martinus van Beek. Het werd vervaardigd in een enigszins geïdealiseerde realistische stijl. Het beeld werd ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het instituut in Sint-Michielsgestel aangeboden door oud-leerlingen. Omschrijving Het beeld bevindt zich centraal op een rechthoekig plateau van grinttegels dat wordt omgrensd door acht toelopende paaltjes van Beiers graniet die onderling door smeedijzeren kettingen met elkaar verbonden zijn. De circa drie meter hoge sokkel van het beeld bestaat uit verschillende, zich verjongende, delen van Beiers graniet. Hierop zijn een gedenkplaquette van de aanbieding en een wapensteen met ronde top aangebracht. De wapens zijn vermoedelijk die van de bisdommen van Breda en 's-Hertogenbosch of van de broeders en zusters van het instituut. Het vooral voor een frontaal aanzicht bedoelde beeld is vervaardigd van Franse kalksteen en is meer dan levensgroot. Het toont een staande Martinus van Beek in priestergewaad en koorkap met aan zijn rechterzijde een kind met kniebroek, kousen en jasje. Van Beek houdt in zijn linkerhand een opengeslagen boek met als inschrift "ONZE VADER". Beide figuren communiceren door middel van handgebaren met elkaar. Achter het kind wordt het beeld compositorisch en constructief ondersteund door een stapel uitgehouwen boeken. Waardering Het beeld is van algemeen belang. Het beeld heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de door voornamelijk door religieuzen geleide gezondheidszorg in het zuiden van Nederland rond 1900. Het beeld heeft kunsthistorische waarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit en vanwege de plaats die het inneemt in het werk van de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven. Het beeld heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met de instituutsbebouwing. Het beeld is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525742
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doofstommeninstituut in Sint Michielsgestel

gebouw

Theerestraat 42
Sint Michielsgestel
Inleiding Voormalig DOOFSTOMMENINSTITUUT, tegenwoordig instituut voor doven, gebouwd tussen 1908 en 1910 naar ontwerp van de architect J.H...

Doofstommeninstituut

Theerestraat 42
Sint Michielsgestel
Inleiding BRUG met poort en hekwerk, gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architect J.H.H. van Groenendael in strakke, aan de art nouveau ge..

Woonhuis

Torenstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1882 in een sobere ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het aan de noordzijde gelegen achterhuis is waarschi..

Toren

Petrus Dondersplein 18
Sint Michielsgestel
Toren. Overblijfsel van de middeleeuwse kerk. Bouwwerk uit het midden van de 15e eeuw, opgetrokken uit baksteen met lagen van tufsteen. Over..

N.H. pastorie

Petrus Dondersplein 13
Sint Michielsgestel
N.H. Pastorie. Herenhuis in Empirestijl, met zes- en vierdelige schuiframen, omlijste ingang, kroonlijst met tandlijst en triglyphen. Begin ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)