Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Withof in Etten Leur

Kerkelijk Gebouw

Bisschopsmolenstraat 162
4876AS Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van 't Withof

Inleiding Lourdesgrot, gebouwd 1902. De grot kon worden aangedaan tijdens wandelingen over het kloosterterrein en die, al naar gelang hun lengte, werden aangeduid als de grote en de kleine 'tour'. Lourdesgrotten vervulden een rol in de devotie van kloosters en ontbreken in vrijwel geen kloostertuin. Omschrijving Lourdesgrot, een variatie op de 'ware uitbeelding' van de grot in het Franse Lourdes en uitgevoerd in aangesmeerde misbaksels. In de grot beelden van Maria en Bernadette. De voorzijde van de grot is afgesloten met een smeed- en gietijzeren hekwerk. In de stoep voor de grot bevindt zich een hartvormige ingelegde steen en het opschrift 'Lieve Moeder bescherm Uwe kinderen'. Bij de grot bevinden zich diverse bomen, restant van de bosschage waarin de grot zich vroeger bevond. Waardering De Lourdesgrot met bomen is van algemeen belang vanwege het bouwtype, het materiaal (misbaksels), bijzondere onderdelen zoals de beelden, het hekwerk en de ingelegde steen en de historische, visuele en functionele band met het klooster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525741
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Withof in Etten Leur

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. Grote kapel in Neogotische stijl in 1908 gebouwd naar ontwerp van architect Petrus Johannes van Genk (Bergen op Zoom). De opdrac..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. Kloosterboerderij met dwarsdeel uit 1896. De boerderij ligt geheel vrij zuidwestelijk van de grote kapel. De oorspronkelijke koe..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. Kleine kapel in Neogotische stijl uit 1850 en 1882. Aan de zuidoostkant van Huize Adama de aangebouwde kapel van architect P. So..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding Huize Adama, is gebouwd in de 16de eeuw. Jonkheer Hendrick van den Broeck, schout van Etten en Sprundel, is in 1580 waarschijnlij..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. De tweelaagse voorbouw van 't Withof uit 1834-'64 heeft een U-vormige plattegrond rondom het St. Antoniusplein en het al eerder ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Withof in Etten Leur