Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Ruwenbergstraat: houten prieel op zeshoekige grondslag in Sint Michielsgestel

Tuin Park Landgoed

Ruwenbergstraat 4
5271AG Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Complex Ruwenbergstraat: houten prieel op zeshoekige grondslag

Inleiding PRIEEL, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J.Kayser. Het vrijstaande prieel bevindt zich aan de zuidzijde van de villa. Omschrijving Houten prieel op zeshoekige grondslag onder een met dakleer gedekt tentdak. De onderbouw bestaat uit opgeklampte houten panelen. De bovenbouw is voorzien van grote roedenramen met een twintigruits verdeling. De dakrand, die door middel van smalle houten korbelen iets oversteekt, is voorzien van een geornamenteerde houten sierlijst. Aan de oostelijke zijde is het prieel open. Waardering Het prieel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen. Het object is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en vanwege de kwaliteit van de toegepaste historiserende stijlelementen. Verder heeft het complex ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Tevens is het van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525740
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Ruwenbergstraat: houten prieel op zeshoekige grondslag in Sint Michielsgestel

Complex Ruwenbergstraat: villa in eclectische vormen gebouwd

Ruwenbergstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding VILLA, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrich..

Complex Ruwenbergstraat

Ruwenbergstraat 4
Sint Michielsgestel
Inleiding KOETSHUIS, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maast..

De Ruwenberg: koetshuis

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS. Inleiding Voormalig koetshuis, oorspronkelijk behorend bij het landgoed genaamd "De Kleine Ruwenberg"..

De Ruwenberg: slangenmuur

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 3: PANNENDROGERIJ annex SLANGENMUUR. Inleiding Op het terrein van het voormalige koetshuis bevindt zich een voormal..

De Ruwenberg: duivenverblijven

Ruwenbergstraat 3
Sint Michielsgestel
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENVERBLIJVEN. Inleiding Op het terrein van het voormalig koetshuis bevinden zich twee schilderachtige duiven..

Kaart & Routeplanner