Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek in Sint Michielsgestel

Hemelrijkstraat 8
5271TZ Sint Michielsgestel

Beschrijving van Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek

Inleiding HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is verplaatst. Omschrijving IJzeren hekwerk, geplaatst op een bakstenen ezelsrug. Het hek bestaat uit gietijzeren penanten met dennenappelbekroning waartussen steeds twee rijen stijlen met pijlpunten geplaatst zijn. De spijlen en penanten worden horizontaal verbonden door drie horizontale stangen. Waardering Het hekwerk is van algemeen belang. Het hekwerk heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische en neoromaanse stijlelementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)