Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek in Sint Michielsgestel

Overig

Hemelrijkstraat 8
5271TZ Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek

Inleiding HEKWERK, gesitueerd aan de straatzijde van de villa. Het hek dateert waarschijnlijk uit de periode rond 1895. De inrijpoort is verplaatst. Omschrijving IJzeren hekwerk, geplaatst op een bakstenen ezelsrug. Het hek bestaat uit gietijzeren penanten met dennenappelbekroning waartussen steeds twee rijen stijlen met pijlpunten geplaatst zijn. De spijlen en penanten worden horizontaal verbonden door drie horizontale stangen. Waardering Het hekwerk is van algemeen belang. Het hekwerk heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen, de typologische en de kunsthistorische kwaliteit van de toegepaste eclectische en neoromaanse stijlelementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid die het als zodanig bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525739
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Hemelrijk: ijzeren hekwek in Sint Michielsgestel

Landhuis Hemelrijk

Hemelrijkstraat 8
Sint Michielsgestel
Inleiding Landhuis "Hemelrijk", gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw en gewijzigd in 1873. Het landhuis met twee markante hoe..

Complex Hemelrijk

Hemelrijkstraat 6
Sint Michielsgestel
Inleiding KOETSHUIS met dienstwoning, omstreeks 1895 opgetrokken in ambachtelijk-traditionele vormen. Het vrijstaande koetshuis is gesituee..

Kleine boerderij op L-vormige plattegrond met rieten dak

Hemelrijkstraat 33
Sint Michielsgestel
Kleine boerderij op L-vormige plattegrond met rieten dak. Zoldervensters onder de dakrand. 18e eeuw. Vensters met luiken en 25-ruitsschuifra..

Boerderij van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Aan de noo..

Complex Pleinsedijk

Pleinsedijk 1
Sint Michielsgestel
Inleiding SCHUUR, in de tweede helft van de negentiende eeuw opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De schuur is gelegen op het achtere..

Kaart & Routeplanner