Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijschuur bij pastorie in Gemonde

Boerderij

St.Lambertusweg 122
5291AD Gemonde (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913
Architect: Wolter te Riele


Beschrijving van Bijschuur bij pastorie

Inleiding BIJSCHUUR, in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele gebouwd in vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande schuur bevindt zich aan vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande schuur bevindt zich aan de zuidwestelijke kant van de pastorie (onderdeel II) en diende vermoedelijk voor opslag van onder meer tuinbenodigdheden. Het voegwerk van de schuur is enkele jaren geleden bijgewerkt. Omschrijving Sober geornamenteerde schuur van n bouwlaag op rechthoekige grondslag met tuitgevels in schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De nokas loopt noord-zuid. Op circa 1 meter hoogte is de schuur voorzien van een omlopende muizentandlijst. De tuitgevels zijn geornamenteerd met vlechtingen; de noordelijke gevel is voorzien van zes duivengaten. In de noordgevel is een recht gesloten dubbele opgeklampte houten poort geplaatst met een hanenkam aan de bovenzijde. De oostgevel heeft twee recht gesloten ingangen met houten klampdeuren. Waardering De bijschuur is van algemeen belang. De bijschuur heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de geestelijke en typologische ontwikkeling van de pastorie in het algemeen. De bijschuur heeft architectuurhistorische waarden vanwege de toegepaste stijlelementen en vanwege de plaats die het gebouw inneemt binnen het oeuvre van de architect Wolter te Riele. De bijschuur heeft ensemblewaarden vanwege de functionele en historisch ruimtelijke samenhang met de pastorie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525738
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijschuur bij pastorie in Gemonde

kerkelijk gebouw

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding PASTORIE, in opdracht van het parochiebestuur in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele opgetrokken in vormen van de ..

Complex Lambertusweg

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Rooms-Katholieke KERK van Sint Lambertus, in 1923 en 1924 gebouwd naar ontwerp van de architect Wolter te Riele in neogotische vo..

Grenspaal, in traditionele vormen

-
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Grenspaal, opgericht in 1879 in traditionele vormen. De grenspaal is een relict van de vele grenscorrecties en bestuurswisselinge..

Huis Twijnmeer

Twijnmeer 10
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Huis Twijnmeer. Empire landhuis uit het begin van de 19e eeuw, met zuilenportiek.

Ronde Molen

St.Lambertusweg 33
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De destijds als bergmolen uitgevoerde ronde stenen bovenkruier uit een onbekend bouwjaar was ingericht als k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijschuur bij pastorie in Gemonde

Foto's (1)