Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Dongen

Kerkelijk Gebouw

Gasthuisstraat 1
5104HP Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920-1921
Architect: Jos en Pierre Cuypers


Beschrijving van Pastorie

Inleiding. De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant. Omschrijving. Tweelaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder schilddak. Het dak heeft een overstek en is gedekt met Hollandse pannen. De voorgevel heeft een brede ingang onder een luifel. Tegen de zijkanten van de deur zijn staande glas-in-loodramen aangebracht. Ervoor bevindt zich een natuurstenen stoep met trapje. Links van de deur bevinden zich zowel op de begane grond als op de verdieping grote ramen met middenstijl. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De ramen op de begane grond zijn voorzien van houten rolluiken. Rechts in de voorgevel bevinden zich driedelige ramen waarbij de bovenlichten met glas-in-lood zijn gevuld. Op de begane grond is dit raam voorzien van rolluiken, op de verdieping is hetzelfde raam zonder rolluiken gemaakt. In het midden van het dakvlak bevindt zich een brede dakkapel in een grote betimmerde topgevel. De zijgevel bevat ramen van eenzelfde vormgeving als die in de voorgevel. Enlaags aanbouw onder plat dak. In de voortuin een gemetselde L-vormige voet met vlaggenstok. Waardering. De pastorie behoort tot een gebouwencomplex van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het complex heeft architectuurhistorische waarde wegens de vormgeving en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architecten. Het geheel heeft ensemblewaarde als onderdeel van de langgerekte lintbebouwde kern van Dongen. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525733
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Dongen

Sint-Laurentiuskerk

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Rooms Katholieke Laurentiuskerk, gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in 1920-21 in een Expressionistische stijl. De t..

Heilig Hartbeeld

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Het STANDBEELD van het H. Hart is in 1922 geplaatst. Omschrijving. Het natuurstenen beeld bestaat uit een achtkantige bakste..

Dubbel woonhuis met winkel

Hoge Ham 82
Dongen
Inleiding. Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is ge..

Half vrijstaand herenhuis

Hoge Ham 57
Dongen
Inleiding. Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een ..

Vrijstaand herenhuis in een eclectische stijl

Hoge Ham 65
Dongen
Inleiding. Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1875 in een Eclectische stijl. Thans in gebruik als bankgebouw. Hiertoe werd het pand a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Dongen

Foto's (1)